ГоловнаПолітика

Депутат Рабінович відмовився переходити на українську мову

Після другого зауваження слово від ОПЗЖ узяв Шуфрич.

Депутат Рабінович відмовився переходити на українську мову
Вадим Рабинович
Фото: Макс Требухов

Співголова партії "Опозиційна платформа - За життя", депутат Вадим Рабінович відмовився переходити на українську мову під час виступу на підготовчому засіданні парламенту. Він заявив, що в законах не сказано про необхідність народним депутатам говорити державною мовою, пише "Радіо Свобода".

Рабінович почав виступ російською, депутат від "Євросолідарності" Ірина Геращенко зробила йому зауваження, нагадавши, що в Україні набув чинності мовний закон і народним обранцям потрібно виступати державною мовою.

"Давайте жити за законами, в законах цього не сказано", - відповів нардеп.

Головуючий на засіданні голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков зазначив, що спілкування українською мовою передбачено в регламенті, і попросив Рабіновича, "якщо той не заперечує", говорити державною мовою. Рабінович у відповідь зажадав показати йому відповідний пункт регламенту Ради.

"У законі, який прийнято про мову, про депутатів немає жодного слова. Дякую вам дуже", - підсумував Рабінович.

Після цього він знову почав говорити російською мовою і Геращенко знову перервала нардепа і зажадала від нього говорити українською. Разумков прочитав пункт регламенту, згідно з яким "мовою роботи Верховної Ради та її посадових осіб є державна мова". Після цього Рабинович більше не виступав, а від "Опозиційної платформи - За життя" українською говорив Нестор Шуфрич.

Нагадаємо, новий закон про забезпечення функціонування державної мови Верховна Рада прийняла в квітні цього року, проголосувавши за нього з 17-ї спроби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram