ГоловнаПолітика

Порошенко несподівано прийшов у ДБР після того, як Труба заявив про його неявку (оновлено)

Експрезидент заявив, що змушений реагувати на інсинуації, "які запускає Портнов".

Порошенко несподівано прийшов у ДБР після того, як Труба заявив про його неявку (оновлено)
Фото: скрин видео

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що п'ятий президент України Петро Порошенко не прийшов на призначений на 25 липня допит. Через 25 хвилин після цього Порошенко несподівано з'явився в ДБР.

"Отримали заяву від адвоката Петра Порошенка з повідомленням про те, що експрезидент не зможе сьогодні прийти на допит, і одночасне прохання перенести його на кілька тижнів. Згідно з КПК, якщо двічі свідок не з'являється на допит, ми можемо застосувати примусовий привід. Але цього разу ми даємо експрезидентові третій шанс - достойно прийти на допит і надати свідчення", - написав Труба в Telegram-каналі о 14:50.

Він також зазначив, що в ДБР чекають на Порошенка через два тижні - 8 серпня.

"Якщо і надалі будуть з'являтися «поважні причини» для перенесення цієї дати, будемо виконувати норми КПК і застосовувати привід. Але я сподіваюся, що Петро Олексійович буде дотримуватися закону, врешті-решт - це в його інтересах", - додав Труба.

Через кілька хвилин після цього спікер ДБР Анжеліка Іванова влаштувала пресконференцію для журналістів на порозі відомства.

Під час неї, близько 15:15, підійшов Порошенко в присутності адвоката та прес-секретаря. Він зробив коротку заяву журналістам і зайшов усередину будівлі.

"Незважаючи на те, що ні я, ні мої представники жодного разу не отримували жодного документа щодо запрошення, - ми спілкуємося через телеграм-канал пана Портнова, який у нас є представником Держбюро розслідувань, - не дивлячись на те, що сьогодні була міжнародна зустріч на 15:00, я змушений був перенести її і реагувати на ті інсинуації, які запускає пан Портнов і окремі співробітники ДБР, і сьогодні з'явився сюди", - сказав колишній президент.

Він додав, що має намір перешкодити "потугам Портнова і його поплічників" дискредитувати Україну.

Нагадаємо, в середу, 24 липня, Порошенко прийшов у ДБР, щоб попросити провести допит на день раніше "у зв'язку з довгостроковою відпусткою". Труба заявив, що для цього не потрібно було приходити до директора ДБР, а достатньо було звернутися через адвокатів до слідчого. Він також повідомив, що Порошенкові відмовили в перенесенні допиту.

Раніше детективи ДБР викликали Порошенка на допит 17 липня, проте в офісі політика повідомили, що він не отримував повістки, а в день передбачуваного допиту перебував у Страсбурзі на засіданні Європарламенту за спеціальним запрошенням.

16 липня адвокат Порошенка Ігор Головань повідомив, що особисто надіслав у ДБР документ про те, що його клієнт досі не отримав повістки на допит, повідомив про неможливість Порошенка з'явитися до слідчого до 21 липня, а також запропонував призначити слідчі дії після цієї дати. Труба, своєю чергою, заявив, що ДБР не отримувало повідомлень від адвоката і чекає на політика на допит у зазначений час.

У травні колишній заступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов заявив про подання в ДБР та інші правоохоронні органи більш ніж 10 заяв нібито про злочини Порошенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram