ГоловнаПолітика

Половина українців не читали Конституцію, - опитування

З усіма її розділами знайомі лише 11% населення.

Половина українців не читали Конституцію, - опитування
Алексей Гарань
Фото: Макс Требухов

Майже половина населення України не читала Конституцію, проте кількість громадян, які читають Основний закон для того, щоб перевірити, чи діють вищі органи влади відповідно до нього, за останні чотири роки подвоїлася. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова для проекту Центру політико-правових реформ. Результати опитування були оголошені в Інституті Горшеніна.

Так, згідно з опитуванням, майже половина населення (47%) взагалі не читала текст Конституції, а близько третини (32%) читали тільки окремі її розділи.

Як зазначили автори дослідження, фактично такі самі результати були і в аналогічного опитування 2015 року: тоді 50% Конституцію не читали, а 33% громадян читали окремі розділи.

З усіма розділами знайомі лише 11% населення (у 2015 році - 12%). З тих, хто зі змістом Конституції знайомився, половина (як і у 2015 році) робила це для того, щоб знати свої права.

У той самий час політолог, науковий керівник Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, представляючи ці результати, зазначив, що, на його думку, те, що третина громадян читали окремі розділи Конституції, - обнадійлива інформація.

"Я думаю, мало хто, крім фахівців, читав повний текст Конституції. Громадяни читають ті розділи, які їм цікаві. А це не так вже й погано", - зазначив експерт.

Обнадійливим, на його думку, є й те, що кількість громадян, які читають Конституцію, щоб перевірити, чи діють вищі органи влади відповідно до Основного закону, за 4 роки подвоїлася (з 10% у 2015 до 22% у 2019 році).

Якщо порівняти з 2015 роком, зазначають автори дослідження, в мотивах вивчення Конституції відбулися певні зміни: у 2015 році 40% читали Конституцію, оскільки потребували цих знань для навчання чи роботи, сьогодні це є головною метою для 32%.

Дещо зріс інтерес і до того, яка в Україні політична система (11% у 2015 і 18% у 2019 році).

Опитування провели з 13 по 20 червня 2019 у всіх регіонах України, крім Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2017 респондентів у віці від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram