ГоловнаПолітика

Уперше за 29 років у парламенті не буде Звягільського

86-річний депутат уперше з 1990 року не балотується на парламентських виборах.

Уперше за 29 років у парламенті не буде Звягільського
Ефим Звягильский
Фото: Макс Требухов

Народний депутат з фракції "Опозиційний блок", 86-річний мажоритарник із Донецької області Юхим Звягільський, який є єдиним депутатом усіх восьми скликань Верховної Ради України, вперше з 1990 року не балотується на парламентських виборах.

Про це повідомляє рух "Чесно" за підсумками аналізу кандидатів у списках партій і в мажоритарних округах.

Звягільського немає в списку кандидатів в окрузі №45 (зараз він охоплює Авдіївку і неокуповану частину Ясинуватського району Донецької області), від якого його обирали до парламенту на двох попередніх виборах. Також прізвища нардепа немає серед кандидатів в інших округах і виборчих списках партій.

Звягільський має депутатський мандат безперервно з 1990 року. Коли його вперше обрали депутатом (тоді ще УРСР), він був директором донецької шахти імені Засядька.

На виборах 1990 і 1994-го, коли в Україні була чинною абсолютна мажоритарка, Звягільський балотувався в Київському виборчому окрузі в Донецьку. У 1993 році його призначили першим віце-прем'єром в уряді Леоніда Кучми, після відставки якого він деякий час виконував обов'язки голови Кабміну.

У 1994-1997 роках Звягільський переховувався в Ізраїлі, в Україні його підозрювали в розкраданні держкоштів в особливо великих розмірах.

На виборах 1998 року, після введення змішаної виборчої системи, Звягільський став депутатом від округу №43 (Київський і Куйбишевський райони Донецька) як самовисуванець. У 2002 році його знову обрали в парламент в цьому окрузі, але вже від блоку "За єдину Україну!" як члена Партії регіонів.

У 2006 і 2007 роках, коли діяла пропорційна виборча система, Звягільський пройшов у Раду за списком Партії регіонів. На виборах 2012-го змішану систему повернули, і Звягільський знову балотувався від ПР у мажоритарці - в окрузі №45. У Верховній Раді VII скликання Звягільський голосував за диктаторські закони 16 січня.

Вибори 2014 року на Донбасі проходили в умовах активних бойових дій. Звягільський знову пішов у депутати (але вже як самовисуванець) в 45-му окрузі, частину якого було окуповано проросійськими бойовиками. Зрештою, вибори там відбулися тільки на чотирьох дільницях, а Звягільський переміг, отримавши рекордно низьку кількість голосів - 1454.

Нагадаємо, 26 червня Центрвиборчком зареєстрував виборчі списки 21 партії і 3171 кандидата в депутати. Усього на вибори балотуються 5845 кандидатів. Серед них 77,5% чоловіків і 22,5% жінок. Наймолодшому кандидату - 21 рік, найстаршому - 82 роки, а середній вік кандидатів - 42 роки. У 91,4% кандидатів - вища освіта, у 2% - середня спеціальна, у 3% - загальна середня, а у 3,4% - професійно-технічна.

З програмами партій і виборчими списками можна ознайомитися тут.

Дострокові вибори в Раду відбудуться 21 липня. За даними соціологічних опитувань, прохідний бар'єр у 5% долають п'ять партій: "Слуга народу", "Опозиційний блок", "Голос", "Європейська Солідарність" і "Батьківщина".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram