ГоловнаПолітика

Відмова звільнити українських моряків призведе до посилення санкцій проти РФ, - Полозов

Згідно з рішенням суду, Росія повинна звільнити моряків "просто зараз".

Відмова звільнити українських моряків призведе до посилення санкцій проти РФ, - Полозов
Николай Полозов
Фото: qha.com.ua

Можлива відмова влади Російської Федерації звільнити українських моряків і кораблі після рішення Трибуналу ООН з морського права спричинить введення нових санкцій проти РФ. Про це заявив керівник групи адвокатів, які захищають українців, Микола Полозов в Гамбурзі під час спілкування з журналістами, передає УНІАН.

"Безумовно, для російської влади тепер буде дуже складно придумати правдоподібне пояснення, чому вони утримують військових моряків", - заявив Полозов.

Він додав, що, згідно з рішенням суду, Росія повинна "просто зараз звільнити" моряків.

"З моменту, як Трибунал виніс рішення, у російської влади цей обов'язок виник. Те, що вони його не виконують, - матиме негативний політичний і економічний потенціал для Росії", - наголосив Полозов.

Адвокат вважає, що, в разі невиконання Росією рішення Трибуналу, проти неї можуть бути введені секторальні санкції і будуть створені певні труднощі з навігацією російських кораблів у міжнародних водах.

У зв'язку з цим він висловив сподівання, що Росія швидко виконає рішення Трибуналу. Водночас адвокат додав, що немає практично жодних підстав для кримінального переслідування моряків.

"У Росії є маса інструментів для того, щоб ухвалити законне рішення щодо їх звільнення навіть без припинення кримінальної справи, хоча, на мій погляд, жодної кримінальної справи не може бути взагалі", - сказав Полозов.

"Вже зараз будь-яка, скажімо так, "користь", яку російська влада могла отримати від захоплення моряків, повністю перекривається тим політичним тиском, який пов'язаний з цією ситуацією, і, я впевнений, що, напевно, російські владі було б вигідно вже позбутися від цих моряків для того, щоб уникнути нових санкцій і проблем з морським судноплавством", - додав адвокат.

Полозов також нагадав, що вже був прецедент, коли російська влада була змушена виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права - це справа Arctic Sunrise.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал зобов'язав Росію негайно звільнити 24 українських моряків і захоплені кораблі. За рішення проголосували 19 суддів, проти - один, російський суддя Колодкін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram