ГоловнаПолітика

Українці в ОРДЛО, які отримали російський паспорт, не зможуть отримувати пенсії і соцвиплати в Україні

Кабмін розглядає можливість припинення соцвиплат громадянам, які незаконно отримають російське громадянство.

Українці в ОРДЛО, які отримали російський паспорт, не зможуть отримувати пенсії і соцвиплати в Україні
Ірина Фріз (зліва) та Оксана Гаврилюк
Фото: facebook/Інформаційно-координаційний центр

Жителі окупованих районів Донецької та Луганської областей, які отримали російські паспорти, не зможуть отримувати пенсії і соцвиплати з боку України. Про це сьогодні повідомила міністр у справах ветеранів Ірина Фріз на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Уряд прийняв рішення про визнання недійсними паспортів, виданих уповноваженими органами РФ після 28 квітня 2019 р. Ця акція Росії проти України порушує принципи і норми міжнародного права і несе пряму загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності нашої держави. Відповідні проекти актів Кабміну розроблені міністром з питань тимчасово окупованих територій Вадимом Чернишем", - написала Фріз.

Міністр підкреслила, що документи центрів видачі російських паспортів у м. Новошахтинськ і в с. Покровське не будуть визнані.

"Також ініційовано пропозицію про внесення громадян, які отримали паспорти РФ у спосіб, який порушує міжнародне право і загрожує суверенітету нашої держави, в базу даних з подальшим позбавленням їх статусу бенефіціара на отримання соціальних виплат або пенсій з боку України", - зазначила міністр.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений режим видачі російського громадянства жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей. У зв'язку з цим Україна звернулася до Ради Безпеки.

1 травня Путін підписав указ, яким надається право на спрощений порядок отримання громадянства РФокремим категоріям громадян України. 7 травня стало відомо, що російський уряд розглядає прискорений варіант отримання дозволу на проживання для українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram