ГоловнаПолітика

ГПУ передала до суду обвинувальний акт стосовно судді Дніпровського райсуду у справі Майдану

Дії підозрюваної кваліфіковано за двома статтями.

ГПУ передала до суду обвинувальний акт стосовно судді Дніпровського райсуду у справі Майдану
Дело судьи, арестовавшего активистов Майдана, передали в суд
Фото: www.segodnya.ua

До суду направлено обвинувальний акт за обвинуваченням судді Дніпровського районного суду Києва за фактами винесення свідомо неправосудних рішень про арешт учасників Революції гідності.

Про це повідомляють на сайті Генеральної прокуратури.

"Зокрема, передано до суду обвинувальний акт за обвинуваченням судді Дніпровського райсуду м. Києва за фактами винесення свідомо неправосудних рішень про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно двох осіб, яких 18 лютого 2014 року незаконно затримали співробітники правоохоронних органів і притягнули до кримінальної відповідальності за нібито участь у масових заворушеннях, а в суд подано незаконні клопотання про їхній арешт", - ідеться в повідомленні.

Крім того, судді інкримінують винесення свідомо неправосудного рішення також стосовно учасника автопробігу "Автомайдану" до резиденції "Межигір'я", якого в лютому 2014 року незаконно позбавили права керування автомобілем на три місяці.

"Дії підозрюваної кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 375 КК України (винесення суддею свідомо неправосудних рішень, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені з корисливих мотивів і в інших особистих інтересах)", - ідеться в повідомленні.

Оскільки обвинувачена працювала в суді, до підслідності якого належить здійснення кримінального провадження, одночасно з передачею обвинувального акта прокурором до Верховного Суду подано клопотання про зміну підсудності та передачу справи в інший суд.

Нагадаємо, 1 лютого ГПУ повідомила, що завершено розслідування стосовно судді Дніпровського районного суду Києва, яку підозрюють у винесенні свідомо неправосудних рішень щодо учасників Революції гідності.

Начальник управління спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк, звітуючи про перебіг слідства у справах Майдану, заявляв, що закиди щодо неналежного розслідування справ і відсутності результатів несправедливі. За його словами, всього по країні розслідують 4700 епізодів злочинів, скоєних проти учасників протесту, і велику частину вже розкрито - встановлено обставини, виконавців, організаторів, спільників. За словами Горбатюка, повідомлено про підозру 442 особам, стосовно 289 підозрюваних справи направлено до суду. Під вартою перебувають 13 осіб, визнано винуватими судом 52 людини, дев'ять - засуджені до позбавлення волі.

Разом з тим, він визнав, що вбивства Сергія Нігояна, Сергія Гагиковича, Михайла Жизневського і Романа Сеника досі не розкрито. Горбатюк також дорікав судовій інстанції в затягуванні розгляду таких справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram