ГоловнаПолітика

Один голос на виборах Насірову обійшовся в тисячу гривень, Смешкові - в 4 гривні

КВУ назвав кандидатів, які витратили найбільше грошей за виборчі голоси.

Один голос на виборах Насірову обійшовся в тисячу гривень, Смешкові - в 4 гривні
Фото: rbc.ua

Комітет виборців України (КВУ) провів аналіз, в якому порівняв кількість грошей, які кандидати офіційно витратили на агітацію і заставу, з кількістю голосів виборців, що їх вони отримали за результатами виборів. Про це повідомляють на Facebook-сторінці КВУ.

"Суми витрачених коштів рахувалися відповідно до проміжних фінансових звітів кандидатів, включаючи 2,5 млн грн виборчої застави. Дані щодо кількості тих, хто проголосував за кандидата. - відповідно до сайту ЦВК (підраховано 97,10% бюлетенів). Дані без урахування Сергія Тарути й Олександра Мороза, на підтримку яких значно вплинули публічні заяви про відмову балотуватися", - йдеться в повідомленні КВУ.

Найдорожчими стали голоси для Романа Насірова. Кандидат витратив на агітаційну кампанію і заставу 2,5 млн грн і отримав підтримку 2507 виборців. Тобто вартість одного голосу склала 997 грн, що є рекордною сумою.

На другому місці Сергій Каплін: витрачено 12,6 млн, отримано 14 871 голосів. Вартість голосу - 849 грн.

На третьому місці - Аркадій Корнацький. Кандидат витратив 3,5 млн грн і при цьому отримав 4358 голосів. Вартість одного голосу - 825 грн.

З огляду на цей рейтинг, найдешевшими виявилися голоси для Ігоря Смешка (політик витратив 3,9 млн грн і отримав підтримку 1 104 537 виборців. Вартість голосу всього лише 4 грн). На другому місці з кінця стоїть Володимир Зеленський, який витратив на передвиборну гонку 88, 9 млн грн і отримав 5 529 460 голосів виборців. Зважаючи на ці дані, вартість голосу склала 16 грн. Третє місце за дешевизною дісталося Юрію Тимошенку (витратив на кампанію разом із заставою 2,5 млн грн. При цьому отримав 114 207 голосів, що становить 22 грн за голос).

Для порівняння з іншими кандидатами в президенти України: вартість голосу для Петра Порошенка склала 141 грн, Юлії Тимошенко - 68 грн, Юрія Бойка - 23 грн, Анатолія Гриценка - 82 грн.

Це не точні розрахунки, оскільки, на думку голови КВУ Олексія Кошеля, реальні витрати кандидатів можуть значно відрізнятися від тих сум, які вони вказали в своїх проміжних звітах.

"У звітах ми, природно, не побачимо витрат і роботи технічних кандидатів або "фабрик ботів". Також переважно в тіньовий спосіб оплачуються витрати на роботу агітаторів, спостерігачів і членів комісій. Саме тому офіційні цифри низки кандидатів можуть відрізнятися в кілька разів від реальних витрат", - зазначив голова КВУ.

У неділю, 31 березня, відбувся перший тур виборів президента України. Центральна виборча комісія опрацювала 97,78% протоколів з результатами голосування на виборах президента України. За попередніми даними, до другого туру виходить артист Володимир Зеленський з результатом 30,26% і діючий президент Петро Порошенко, який набрав 15,92%. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram