ГоловнаПолітика

Кучма став почесним академіком Міжнародної академії австронавтики

Раніше таке звання отримали Валентина Терешкова, Ніл Армстронг, Луї Де Бройль, Юрій Гагарін і Джон Гленн.

Кучма став почесним академіком Міжнародної академії австронавтики
Леонид Кучма и первый космонавт независимой Украины Леонид Каченюк
Фото: facebook/darka.olifer

Міжнародна академія астронавтики надала звання Почесного академіка екс-президентові України Леоніду Кучмі. Про це у фейсбуці повідомила прес-секретар Кучми Дарка Оліфер.

«Ранг почесних членів присуджується дуже рідко. Протягом останніх 30 років його отримували тільки дуже видатні члени Академії - такі, як Валентина Ніколаєва-Терешкова, Ніл Армстронг, Луї Де Бройль, Юрій Гагарін і Джон Гленн. Ми дуже пишаємося тим, що на знак визнання багаторічної відданості Академії ця честь випала і вам. Ви ввійдете в історію Академії, і ми сподіваємося, що ви продовжите підтримувати наші зусилля», - йдеться в опублікованому Оліфер вітальному листі на адресу Леоніда Кучми від Жана-Мішеля Контана, Генерального секретаря Міжнародної академії астронавтики.

Урочиста церемонія відбулася в Парижі вчора. Разом з другим Президентом України почесними академіками МАА стали друга людина на Місяці Олдрін, учасник розробки першого французького супутника астрофізик Жан Бламон і астронавт Жюлі Пейєт, яка зараз є Генерал-губернатором Канади.

Кучма назвав нагороду визнанням не його особистих заслуг перед світовою космонавтикою, а внеску, який робить в освоєння космосу Україна.

"Десятки тисяч українських науковців, конструкторів, інженерів роблять космос ближчим до людини протягом багатьох десятиліть. Космічна діяльність України вже давно стала у світі її візитною карткою. Я дуже сподіваюся, що влада моєї держави розуміє важливість цього унікального статусу і що вона буде приділяти достатньо зусиль заради його збереження, - сказав Леонід Кучма.

Нагадаємо, до приходу в політику Кучма 30 років працював у Конструкторському бюро «Південне», зокрема генеральним директором. Він розробляв системи як оборонного призначення (наприклад, ракета СС-18 «Сатана» і проект «залізничного старту» СС-24, або "Скальпель") і цивільні (серед яких був «Блок Е» - система для висадки людини на поверхню Місяця та її повернення на орбітальний модуль). За його президентства Україна запустила свої перші супутники й отримала першого астронавта (ним став Леонід Каденюк).

У роки перебування Кучми на посаді Президента Україна ввійшла до першої п'ятірки країн світу за кількістю космічних запусків. Йому вдалося зробити Україну учасницею міжнародного консорціуму «Морський старт», для якого була розроблена ракета «Зеніт-3SL». Ілон Маск назвав «Зеніт» найкращим носієм після своїх власних розробок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram