ГоловнаПолітика

Після 1 квітня з Росією не буде "договорняків", тільки договори, - МЗС

У МЗС прокоментували ноту Росії через завершення договору про дружбу.

Після 1 квітня з Росією не буде "договорняків", тільки договори, - МЗС
Елена Зеркаль
Фото: mfa.gov.ua

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували направлену Росією ноту через завершення договору про дружбу.

Про це написала в Фейсбуці заступник голови МЗС Олена Зеркаль.

За її словами, в МЗС вважають, що нота РФ є свідченням бажання Москви вирішити всі суперечки не в судових органах, а лише за допомогою "політичних консультацій".

Зеркаль зазначила, що 11 березня МЗС РФ підтвердило отримання ноти України про непродовження дії Великого договору, яку було надіслано Москві ще 21 вересня 2018 року.

"Єдиний юридичний факт, який міститься в ноті МЗС РФ, - підтвердження того, що Великий договір втрачає чинність з 1 квітня 2019 року. Відповідно до канонів міжнародного права, Росія не могла вчинити інакше. Емоційна «газова атака» МЗС РФ у вигляді маніпуляцій і пропаганди, опублікованих з цього приводу, лише підтверджують, наскільки РФ не готова вести себе цивілізовано і сумлінно. Більшість цих «звинувачень» неодноразово обговорювалися в усіх можливих форматах. Що докладніше ми їх проговорювали, то чіткішою ставала відповідь, що претензії РФ необґрунтовані і мають на меті приховати власні варварські порушення міжнародного права", - зазначила заступник міністра.

"І ще один важливий аспект. Україна в своїх нотах з приводу Великого договору наполегливо пропонує вирішити всі суперечки в судових органах, зокрема Міжнародному суді ООН. Росія постійно цього уникає. І тепер позиція РФ уже цілком зрозуміла - ніяких судів, тільки політичні консультації. Інструменти російської політики і дипломатії залишаються незмінними - «договорняки» замість договорів. Сподіваюся, що 1 квітня стане точкою неповернення, і відносини, засновані на «договорняках» ніколи не повернуться в українське політичне життя", - додала Зеркаль.

Нагадаємо, Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і РФ було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років і з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди за умови відсутності заперечень сторін. У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.

У лютому-березні 2014 року Росія анексувала український Крим, а потім здійснила всебічну підтримку у формуванні терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" на Донбасі. У зв'язку з цим Україна вирішила не продовжувати договір на наступне десятиліття.

Після цього МЗС РФ направило ноту, в якій звинуватило Україну в "веденні цілеспрямованого наступу на російську мову і права російськомовного населення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram