ГоловнаПолітика

Росія надіслала Україні ноту через завершення договору про дружбу

Документ припиняє дію з 1 квітня 2019 року.

Росія надіслала Україні ноту через завершення договору про дружбу
Здание российского МИД, Москва
Фото: EPA/UPG

Через припинення дії Договору про дружбу Міністерство закордонних справ Російської Федерації надіслало Україні ноту. Відповідне повідомлення опублікувало МЗС Росії.

У російському МЗС звинувачують Україну в порушенні договору 2004 року через ратифікацію меморандуму про підтримку операцій НАТО, а також через внесення поправок до Військової доктрини, у якій заявлено про вступ до НАТО як про стратегічну мету держави. Крім того, у Москві розкритикували зміни в Конституції України, якими недавно закріпили курс на Європейський союз і НАТО.

Також у МЗС Росії наголосили, що Україна "веде цілеспрямований наступ на російську мову і права російськомовного населення".

Нагадаємо, закон про припинення Договору про дружбу з Росією набув чинності 12 грудня 2018 року. Договір підписали 1997 року президент України Леонід Кучма і президент Росії Борис Єльцин. Він набув чинності 1 квітня 1999 року, сторони зобов'язалися поважати територіальну цілісність і підтвердили непорушність наявних між ними на момент підписання договору кордонів.

У лютому-березні 2014 року Росія анексувала український Крим, а в травні-червні надала всебічну підтримку у формуванні терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram