ГоловнаПолітика

Австрія викликала українського посла через заборону в'їзду в Україну журналісту Вершютцу

СБУ заборонила в'їзд керівнику українського бюро австрійського телеканалу ORF терміном на один рік.

Австрія викликала українського посла через заборону в'їзду в Україну журналісту Вершютцу
Кристиан Вершютц
Фото: facebook.com/chervakova

Український посол у Відні Олександр Щерба був викликаний в Міністерство закордонних справ Австрії через заборону австрійському журналісту Крістіану Вершютцу в'їзду в Україну терміном на один рік.

Згідно з повідомленням на сайті австрійського зовнішньополітичного відомства, український посол був викликаний в МЗС для бесіди з генеральним секретарем МЗС Йоханнесом Петерліком, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Петерлік зажадав зняти введену українською владою заборону на в'їзд, а також на акредитацію кореспондентові ORF Крістіану Вершютцу в зоні конфлікту на українській стороні лінії зіткнення", - йдеться в повідомленні в МЗС.

Крім того, дипломат зажадав пред'явити докази звинувачень щодо журналіста.

"Ми глибоко стурбовані діями українського уряду. Це неприйнятний односторонній акт цензури, несумісний з цінностями і принципами Угоди про асоціацію з ЄС", - цитує чиновника прес-служба МЗС Австрії.

Йоханнес Петерлік також вказав на те, що представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав скасувати заборону. "Ми налаштовані на те, щоб Крістіан Вершютц міг і далі вести мовлення з України в ролі кореспондента ORF без неприйнятних обмежень", - зазначив він.

Нагадаємо, Служба безпеки України заборонила в'їзд в країну керівникові українського бюро австрійського телеканалу ORF Крістіану Вершютцу терміном на один рік. Підставою для такого рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram