ГоловнаПолітика

З України зняли зобов'язання про нестворення ракет високої дальності, - Порошенко

"Наполягаю на нашому праві створювати сучасні й ефективні системи озброєння для самозахисту".

З України зняли зобов'язання про нестворення ракет високої дальності, - Порошенко
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко повідомив, що з України зняли зобов'язання про нестворення потужних ракетних комплексів високої дальності.

Про це він заявив на засіданні Ради національної безпеки і оборони.

Порошенко підкреслив, що Україна вітає вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, підписаного між США і СРСР у 1987 році.

"Ми вважаємо це рішення виправданим і таким, що відповідає сьогоднішньому стану ситуації з безпекою як на Європейському континенті, так і у світі загалом... Окремо хочу підкреслити, що це з України знімає певні обмеження і зобов'язання, яких ми дотримувалися раніше. Висновки робіть самі. Наполягаю на нашому праві створювати сучасні та ефективні системи озброєння для самозахисту, в тому числі і потужні ракетні комплекси", - сказав президент.

Він зазначив, що створення Україною ракет високої дальності є ефективним критерієм стримування агресії Росії.

Нагадаємо, договір про РСМД Михайло Горбачов і Рональд Рейган підписали в грудні 1987 року. Улітку 1988 року договір набув чинності. США і СРСР зобов'язалися не виробляти, не випробовувати та не розгортати крилаті і балістичні ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності.

У Вашингтоні і НАТО вважають, що Російська Федерація порушила ДРСМД створенням ракети 9М729, яка здатна пролетіти понад 500 км.

У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань упродовж 60 днів. Через два місяці у Вашингтоні оголосили про припинення участі в ДРСМД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram