ГоловнаПолітика

ВККС відкинула думку ГРД про обрання до Верховного Суду "недобросовісних" кандидатів

Будь-які сумніви з приводу кандидата до Верховного Суду повинні бути обґрунтовані доказами.

Фото: Макс Требухов

Усі претензії до кандидатів на посаду суддів Верховного Суду з боку представників Громадської ради доброчесності були вивчені Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Про це заявив член ВККС Михайло Макарчук під час брифінгу за підсумками конкурсів до Верховного Суду і Вищого антикорупційного суду, передає журналіст LB.ua.

"Негативні висновки (Громадської ради доброчесності, - LB.ua) були предметом дослідження під час конкурсу, всі претензії до кожного кандидата були досліджені... Тому говорити про те, що комісія щось не досліджувала за претензіями ГРД, не можна. Інше питання, що не завжди представники громадськості погоджуються з поясненнями кандидатів", - сказав він.

Макарчук також нагадав, що під час конкурсу, зокрема до Верховного Суду, комісія "відсіяла" деяких кандидатів, негативної інформації за якими ГРД не подавала.

Заступник голови ВККС Станіслав Щотка, своєю чергою, зазначив, що будь-які сумніви з приводу кандидата повинні бути обґрунтовані доказами.

"Питання оцінки - це не питання юридично доконаного факту. Роль ГРД - позитивна в цьому процесі, тому що вони допомагають з'ясувати ті обставини, які комісія може б з'ясувала або, можливо, не з'ясувала, але ці претензії повинні бути якісними й обґрунтованими, а також можуть бути подолані після пояснення кандидатів (для подолання негативного висновку ГРД з приводу кожного кандидата ВККС повинна проголосувати не менш ніж 11 голосами, - LB.ua)", - сказав він.

"Давайте запитаємо у юридичної громадськості, скільки претензій до тих суддів, до яких були претензії під час співбесід (у рамках першого конкурсу до Верховного Суду, - LB.ua) ... Зараз йдуть вибори, приймаються рішення і на користь кандидатів, у тому числі опозиційних... Комісія доволі часто програє суперечки. Якщо ми програємо громадському активісту - це добре, не програємо - погано. Але це ті самі судді приймають рішення, до яких були претензії", - додав Щотка.

"У законі немає норми, що комісія повинна погоджуватися з усіма висновками (ГРД, - LB.ua) ... І взагалі некоректно говорити про кількість і відсоток (тих, хто переміг у конкурсі, зі списку так званих недобросовісних кандидатів на думку ГРД, - LB .ua). За кожною цифрою - людина, його сім'я, близькі", - додав голова комісії Сергій Козьяков.

Він також зазначив, що ГРД подала 71 негативний висновок щодо кандидатів до Верховного Суду, а не 31, як повідомляють громадські активісти. І лише 16 осіб пройшли далі.

Нагадаємо, 2 серпня 2018 року було оголошено другий конкурс у Верховний Суд. Комісія отримала 659 заяв про участь у конкурсі, допущено було 566 кандидатів. Фінальний рейтинг було сформовано зі 189 кандидатів. 7 березня ВККСУ направить документи з рекомендацією на призначення 78 переможців конкурсу до Вищої ради правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram