ГоловнаПолітика

УГКЦ хоче проводити богослужіння в Софійському соборі тричі на рік

УГКЦ хоче проводити богослужіння в Софійському соборі тричі на рік
Фото: Макс Требухов

Українська греко-католицька церква попросила уряд дозволити богослужіння в Софійському соборі тричі на рік: на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня щорічно), Зішестя Святого Духа (16 червня 2019 року) і Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня щорічно).

Про це йдеться в листі предстоятеля УГКЦ Святослава Шевчука прем'єр-міністру Володимирові Гройсману, опублікованому агентством "Українські новини".

Звернення перебуває на опрацюванні в Мінкультури, зважаючи на особливий порядок надання дозволу на проведення заходів у Софійському соборі, а також необхідність вироблення консолідованої позиції релігійних громад Української греко-католицької церкви і Православної церкви України.

Нагадаємо, що донедавна богослужінь у Софійському соборі не проводили.

За словами керівника департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрія Юраша, у 1929-2018 роках (окрім періоду нацистської окупації) в Софійському соборі були тільки два повні літургійні служіння: на початку 90-х і у 2008 році.

У 2019-му нова Православна церква України вже двічі проводила служби в Софії: на Різдво 7 січня на честь отримання Томосу і під час інтронізації митрополита Епіфанія 3 лютого.

Міністр культури Євген Нищук сказав, що Православна церква зможе проводити богослужіння в Софійському соборі під час великих релігійних свят, таких як Різдво, Великдень, Трійця.

У лютому 2019 року стало відомо, що УГКЦ теж хоче проводити богослужіння в Софії. Це питання має стати предметом для розмови митрополита Епіфанія і архієпископа Святослава.

Музейники виступають проти регулярних богослужінь у соборі, тому що вони загрожують фрескам. Софійський собор входить до складу заповідника "Софія Київська". Це об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО і перебуває в управлінні Міністерства культури.

У 2016 році Мінкульт, усупереч позиції музейників, погодив передачу в безоплатне користування УПЦ Київського патріархату будівлю Трапезної (Малої Софії) в Національному заповіднику "Софія Київська".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram