ГоловнаСуспільствоЖиття

Синод ПЦУ ухвалив рішення про богослужіння УГКЦ у Софійському соборі в Києві

У ПЦУ наголосили, що Свята Софія була і залишається кафедральним собором православних вірних.

Синод ПЦУ ухвалив рішення про богослужіння УГКЦ у Софійському соборі в Києві
Фото: Макс Требухов

Священний Синод Православної церкви України схвалив лист главі Української греко-католицької церкви Святославу щодо проведення католицького богослужіння східного обряду в соборі Святої Софії в Києві.

Про це йдеться в журналі засідання Священного Синоду ПЦУ від 4 березня 2019 року.

Під час засідання Священний Синод ухвалив рішення підтримати позицію митрополита Київського і всієї України Епіфанія, висловлену ним у листі до глави УГКЦ Святослава від 19 лютого 2019 року у зв'язку з публічно оголошеним наміром здійснення в соборі Святої Софії Київської католицького літургійного богослужіння східного обряду.

"Схвалити і надіслати блаженнішому верховному архієпископу Святославу лист Священного Синоду з цього питання. Констатувати, що протягом тисячоліття собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних Київських першоієрархів. Вважати корисним зберегти щодо богослужінь у Святій Софії Київській той порядок, який склався досі і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки чи розділень", - йдеться в журналі засідання.

Нагадаємо, 23 лютого патріарх Філарет закликав главу УГКЦ відмовитися від проведення паломництва і звершення Божественної літургії в соборі Святої Софії. На думку Патріарха, це може викликати опір з боку православних українців.

25 лютого департамент інформації УГКЦ повідомив про те, що зустріч предстоятелів Української греко-католицької церкви Святослава і Православної церкви України Епіфанія для обговорення невирішених питань планується найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram