ГоловнаПолітика

Виконком Ради Спілки юристів підтримав Карпачову в захисті прав українських моряків

"Публічно з'ясовувати, хто і скільки зробив для визволення моряків, вважаємо неприпустимим".

Виконком Ради Спілки юристів підтримав Карпачову в захисті прав українських моряків
Фото: glavcom.ua

У Спілці юристів України відреагували на заяву першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко про те, що Росія використовує колишнього омбудсмена України Ніну Карпачову в гібридній війні проти України. Так Геращенко прокоментувала відвідування Карпачовою як "незалежним міжнародним експертом" трьох українських моряків у СІЗО "Лефортово".

У підписаній головою Спілки юристів України Святославом Піскуном заяві наголошується, що "такі висловлювання представника законодавчої влади шкодять українським полоненим".

У документі вказується, що сім'ї українських моряків "з перших днів зверталися по захист у Спілку юристів України і особисто до Н.Карпачової як до правозахисника, що має високий авторитет в Україні, Європі та світі".

"Карпачова представляє найбільшу громадську організацію українських юристів, а також Європейський Інститут Омбудсмена (ЄІО) і має офіційний мандат, який уповноважує її «спеціальними повноваженнями представляти Генерального секретаря і Правління ЄІО в переговорах з посадовими особами України та Російської Федерації, а також іншими зацікавленими сторонами, включаючи міжнародні організації, з метою моніторингу дотримання прав і свобод людини, а також здійснення функцій медіації щодо врегулювання проблемних питань дотримання прав людини щодо громадян України і Російської Федерації", - йдеться в заяві.

Відзначається, що рідні українських моряків також зверталися з листом до Президента України Петра Порошенка, в якому закликали «всіма засобами сприяти поверненню наших військовополонених моряків», зокрема, використовувати і досвід Карпачової, яка за період перебування на посаді першого омбудсмена України разом з своєю командою змогла звільнити з полону і повернути додому сімнадцять екіпажів морських суден.

"Зрештою, ми всі, як юристи і патріоти своєї Батьківщини, просто зобов'язані використовувати будь-яку можливість - і офіційних органів, і міжнародних організацій, і інститутів громадянського суспільства - для захисту прав наших громадян. Сподіваємося, що представники влади розуміють, що тільки об'єднавши зусилля, можна захистити права співвітчизників, особливо коли мова йде про таку екстремальну ситуацію. Публічно ж з'ясовувати, хто і скільки зробив для цього, вважаємо неприпустимим, а тим більше займатися інсинуаціями в ЗМІ, використовуючи своє службове становище", - підкреслюється в документі.

Нагадаємо, що Карпачова була омбудсменом України 14 років у період з 1998 по 2012 рік. Потім її змінила Валерія Лутковська, яку 2018 року змінила Людмила Денісова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram