ГоловнаПолітика

Порошенко закликав спрямувати на Донбас технічну місію ООН

Влада України готова обговорювати цю ініціативу.

Порошенко закликав спрямувати на Донбас технічну місію ООН
Петр Порошенко

Президент Петро Порошенко вважає, що введення миротворчої місії ООН на Донбас з чітко визначеними завданнями та метою буде основним чинником для налагодження миру в регіоні, і влада України готова конструктивно обговорювати цю ініціативу.

Про це він заявив під час дебатів на Генасамблеї ООН "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України" в середу в Нью-Йорку. Повний текст виступу Порошенка можна прочитати на сайті президента.

"Я закликаю Росію як сторону конфлікту виконати свої зобов'язання за Мінськими домовленостями", - сказав Порошенко.

Він також звернувся до Генасамблеї з проханням підтримати Україну у протидії російській агресії. "Тільки разом ми можемо змусити Росію - державу-окупанта і агресора - взяти свою відповідальність і припинити свої агресивні дії. І ми вважаємо, що ООН повинна відіграти в цьому важливу роль", - додав президент.

Порошенко наголосив на важливості відправлення на Донбас миротворчої місії ООН, яке блокує РФ.

"Ще в березні 2015 року я звернувся до Ради Безпеки ООН з проханням розмістити на території України миротворчу операцію під егідою ООН. Ця ініціатива була заблокована Російською Федерацією, яка відкинула можливість повноцінного залучення ООН до врегулювання конфлікту. РФ спотворила саму ідею та мету миротворчої операції в Україні.

Я залишаюся твердим прихильником того, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з чіткою метою припинення російської агресії і відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може стати вирішальним чинником для налагодження миру на Донбасі", - заявив Порошенко.

Він наголосив, що готовий до конструктивного обговорення цієї ініціативи.

"І технічна оціночна місія, яку Генеральний секретар ООН міг би спрямувати на Донбас для розроблення відповідних варіантів, безумовно, допомогла б цьому обговоренню", - додав президент.

Нагадаємо, формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків Донбасу. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль всю окуповану територію, включно з держкордоном. Росія пропонує лише "охоронну місію" для гарантування безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram