ГоловнаПолітика

Намісник Києво-Печерської лаври прокоментував обшуки СБУ

Митрополит Павло заявив, що не був у будинку у Воронькові з 2013 року.

Митрополит Павел
Фото: Макс Левин
Митрополит Павел

Намісник Києво-Печерської лаври Петро Лебідь (митрополит Павло) прокоментував обшуки в його будинку в селі Вороньків під Києвом і звинувачення в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі.

"Я хотів би запитати в СБУ, яка діє за вказівкою Президента: що таке конфесія? Це якби я сказав щось у бік іудеїв, мусульман, католиків, це було б щось інше. Але я з ними дружу і поважаю їх... Не шукайте жертву в церкві. Я живу тільки в Києво-Печерській лаврі", - сказав священнослужитель.

Митрополит Павел
Фото: Макс Левин
Митрополит Павел

Виступаючи перед журналістами, він сказав, що цей будинок записаний на нього, але, стверджує намісник, він там не був з 2013 року. У 2014 році, заявив Павло, будинок пограбували, звідти винесли п'ять ікон і ящик горілки.

"Сьогодні там ноги людської не буває. Тільки хтось, щоправда, поклав брошуру 2017 року [за даними LB.ua, йдеться про брошуру "УПЦ: Відносини з державою. Ставлення до АТО і церковного розколу. Питання і відповіді"]. Але я там був тільки у 2013 році", - заявив він.

Фото: Макс Левін

Лебідь також відкинув звинувачення в розпалюванні релігійної ворожнечі.

"Якщо сьогодні тривають розбірки в тому, що я нібито образив Михайла Антоновича Денисенка [патріарх Філарет УПЦ КП], то я його не ображав. Я сказав слова Святого Письма: якщо людина робить погані справи, якщо людина розділяє церкву, якщо людина благословляє людей на війну - братовбивчу чи яку хочете, як ви зрозумієте, - він є сином диявола, не більше і не менше", - сказав він.

Лебідь додав, що він також поважає Вселенського патріарха Варфоломія, незважаючи на те, що він "розділяє" український народ.

"Я молився за нього до певного часу, тому я до нього не маю жодного ставлення. Він робить погані вчинки, розділяє народ", - сказав намісник лаври.

"Сьогодні на мене чинять тиск з усіх боків. Але хочу запевнити, що я у святій соборній апостольській канонічній церкві. Іншої церкви я не визнаю", - сказав він перехрестившись.

Він стверджує, що обшуки СБУ проводилися на сільськогосподарському підприємстві лаври. "Мене дивує: роблять обшуки за такою статтею, але чому йти в господарство? Що, корови - терористки? Вівці? Я не проти, нехай шукають. Може, комусь навесні потрібен буде гній, то будете знати, де взяти його для своєї грядки", - додав митрополит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram