ГоловнаПолітика

МЗС призначило нового уповноваженого з транскордонного співробітництва

Ним став колишній посол України в Болгарії.

МЗС призначило нового уповноваженого з транскордонного співробітництва
Николай Балтажи
Фото: novinite.ru

Міністерство закордонних справ призначило уповноваженим з транскордонного співробітництва посла з особливих доручень МЗС України Миколу Балтажи. Про це 1 грудня повідомив глава МЗС України Павло Клімкін.

Раніше Балтажи був послом України в Болгарії.

Клімкін нагадав, що 26 листопада в Києві заступники глав МЗС України та Угорщини обговорювали питання взаємодії для залучення угорської допомоги в розвиток Закарпаття.

"На цих консультаціях наш новий уповноважений з транскордонного співробітництва особисто познайомився зі своїми угорськими колегами. Наступного тижня в Будапешті має відбутися їх предметна зустріч", - повідомив глава МЗС.

"Осінь в українсько-угорських відносинах видалася надзвичайно емоційною. ... Угорські заяви про небажання взаємодіяти з українською владою підвели нас до моменту, коли червона лінія неприйняття, здавалося, вже пройдена. Але навіть в найскладніших ситуаціях ми не втрачали здорового глузду і робили те, що необхідно, - шукали точки дотику. Останні зустрічі дають надію, що наші з угорським колегою зусилля не були марними", - заявив Клімкін.

Він додав, що до зустрічі з главою МЗС Угорщини наступного тижня в Мілані "ми підходимо з деякими напрацюваннями".

Нагадаємо, що відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися в 2017 році, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту, який, як здалося угорцям, обмежує права їх діаспори в Закарпатській області.

Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram