ГоловнаПолітика

Президент Порошенко посилює наступ на Українську Православну Церкву, - Новинський

Президент Порошенко посилює наступ на Українську Православну Церкву, - Новинський
Фото: Макс Требухов

"Сьогодні о 8 ранку, СБУ і прокуратура, за підтримки спецпризначенців, почали обшук у підсобному господарстві Києво-Печерської Лаври. Слідчі дії здійснюються в рамках абсолютно порожньої, чітко сфабрикованої справи", - про це на своїй сторінці у Фейсбук заявляє глава фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський.

І намісник Лаври Владика Павло не єдиний хто зараз зазнає переслідувань, зазначає він.

"Останніми тижнями ми спостерігаємо безпрецедентний тиск правоохоронців на представників священноначалія та священства нашої Матері Церкви - з однією метою - зробити зрадництво і перейти з канонічної Української Православної Церкви в створювану Адміністрацією президента, так звану "Церкву Порошенка" ЄПУПЦ. Ведуться "розмови", заводяться справи. Я впевнений, що всі ці справи повністю розваляться ще на досудовій стадії, як і сотні, якщо не тисячі інших сфабрикованих владою справ проти людей незручних владі і людей, що опонують владі", - пише політик.

Але, на думку Новинського, такими персональними атаками влада не обмежується. Так, зазначає він, на вимогу Міністерства культури, вже кілька днів як розпочато сумнівний, з погляду закону, опис майна Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Описують все, аж до мощей святих.

"Позавчора, на своєму засіданні Уряд України ухвалив безпрецедентне за ступенем беззаконня рішення - відібрати в Української Православної Церкви та братії Почаївської Свято-Успенської Лаври комплекс храмових споруд - Троїцький і Успенський собори, монастирські келії, Архієрейський будинок, дзвіницю та надбрамний корпус. Тобто практично всю Лавру. Кабінет міністрів посилається на таке саме незаконне рішення Міністерства юстиції, яким за тиждень до цього, 23 листопада, відмінено в односторонньому порядку перереєстрацію права користування УПЦ комплексом споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври через нібито помилку колишнього реєстратора.

Стає зрозуміло, що задуманий і, на щастя, лише частково реалізований, військовий стан одним зі своїх завдань може мати безпроблемне захоплення храмів і майна УПЦ, аж до захоплення Лавр, Почаївської та Печерської. Адже режим воєнного часу, на думку його ініціаторів, дозволив би легко розправитися з будь-якими спробами прихожан захистити свої храми і свої Лаври".

Слава Богу, пише політик, план Порошенка практично провалився. Хоча загроза, на тих територіях де військовий стан все таки було введено на тридцять днів, як і раніше зберігається.

"Ну, а щодо самого "наступу Порошенка" скажу - Лаври, монастирі і храми, належали, належать і належатимуть нашій Матері Церкві. Безбожники, які  після 1917 року, тимчасово відняли їх у православних, і записали на себе, вже заплатили за це і канули в небуття. Та сама доля чекає і їхніх ідейних послідовників в особі Порошенка і його оточення. Православний народ України, а нас десятки мільйонів, буде захищати свої святині усіма законними способами, і не дозволить остаточно розколоти Православ'я на нашій землі на догоду політичним технологіям Порошенка", - підсумував Новинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram