ГоловнаБлогиБлог Георгия Туки

Чому Росія колотиться в істеричній конвульсії при згадках про ймовірне надання Томосу?

Натрапив на уривки статті Володимира Путіна «Россия и меняющийся мир». Мова, зокрема, іде і про використання «м'якої сили». Розвиваючи ідеї американця Джозефа Найя, Президент Росії визначає поняття «м'якої сили» таким чином: «комплекс инструментов и методов достижения внешнеполитических целей без применения оружия, но за счет информационных и других рычагов воздействия».

Свої «важелі впливу» Кремль цілеспрямовано підтримує і пестить, як улюблене дитя: надання земельних ділянок, податкові і митні пільги, надання величезних преференцій "церковним бізнеменам". Чудово пам'ятаю, як ще в 90-х стало відомо, що найбільшим імпортером спирту "Роял» виявилась... Російська православна церква.

Фото: EPA/UPG

Але, у випадку з Україною мова, звісно, іде не про втрату фінансових надходжень (хоча і це - явище неприємне).

На території нашої держави, з дня проголошення Незалежності, РПЦ сумлінно виконувала роль тіэї самої сили, з допомогою якої Путін прагне «достижения внешнеполитических целей», вірним провідником того самого «русского мира». Особливо яскраво ця роль РПЦ вперше проявилась під час виборів Президента України в 2004 році. Вже тоді попи РПЦ агітували прихожан голосувати за кандидата Януковича, розповсюджували наклепи на адресу Ющенка, лякали кінцем світу. Забули різного роду молеюни та хрестні ходи?..

Від початку війни, багато організацій, які належать до «м'якої сили Росії» отримали чутливих ударів з боку патріотичних сил. Різного ґатунку «Русские дома», «Русские культурные центры», різні «общества дружбы» майже припинили свою діяльність. Підкреслюю - «майже», але не зовсім!

Таким чином, РПЦ сьогодні залишається чи не єдиним впливовим важелем «м'якої сили» Росії. І, як би російські священникі не розповідали про «незалежність» від Москви, як би вони не намагались дистанціюватись від кривавого Путінського режиму - цього не приховати. "Мы за мир" - лозунг прокремлівських агентів в Україні.

Саме таку роль впливової внутрішньої сили і вибудовує російський «православний олігарх» Вадим Новинський, інтегрований в український політикум біглим Януковичем.

Величезною помилкою буде вважати, що московська істерика базується виключно на економічному підгрунті РПЦ в Україні! Доречі, я ще досі не зустрічав жодних даних про ті економічні преференції, які має ця організація! А, було б дуже цікаво отримати цю інформацію, аби дослідити не лише релігійний, не лише політичний, а й економічний вплив РПЦ на нашу державу! Вплив російської ворожої «м'якої сили»! Не здивуюсь, якщо виявиться, що таке мовчання має спільні бізнесові інтереси між РПЦ та деякими представниками влади.

Той шалений опір, який чинить РПЦ зараз - це лише початок, попередження. Маючи своїх «воинов русского мира», маючи інформаційні та фінансові ресурси, ця організацяя ще завдасть величезної шкоди небезпеці нашої держави, провокуючи внутрішнє протистояння і ворожнечу. Не маю жодних сумнівів в тому, що нас ще очікують і інсперовані «штурми храмів раскольніками», і побиття священників «бандерівцями", і наруга над святинями... У війні, яку розв'язала проти нас Росія, будуть використані абсолютно всі «комплексы инструментов и методов достижения внешнеполитических целей»!

Георгий Тука Георгий Тука , Замминистра по вопросам временно оккупированных территорий
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram