ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Псевдовибори в ОРДЛО як маркер «страусиної» політики

З моменту масштабної кремлівської провокації у вигляді фейкових «виборів» у так званих ЛНР і ДНР, пройшов майже тиждень. Характерний тим, що своє ставлення до цього гібридного акту висловили майже усі вітчизняні і міжнародні інституції. І тут важливо саме слово «майже». Бо серед усіх, хто засудив цю показову гібридну акцію російського агресора – організації начебто волевиявлення на окупованих українських землях, – відсутня позиція головного політичного органу України – Верховної Ради.

Фото: ANNA-News

І цей момент примушує не просто дивуватись недалекоглядній, непрофесійній поведінці законодавчого органу. Він примушує говорити про те, що парламент демонструє злочинне нерозуміння своєї ролі у міжнародних та внутрішньодержавних процесах під час війни.

Узагалі картинка сюрреалістична.

Свою зовнішньополітичну позицію Україна закріпила через офіційний протест МЗС, який заявив, що "Результати цих псевдовиборів є юридично нікчемними, не створюють жодних правових наслідків і не будуть визнані…".

Українська сторона тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі вимагає скликання позачергового засідання групи.

Ще один правильний крок – відкриття українською прокуратурою Донецької області кримінального провадження за статтею "посягання на територіальну цілісність і недоторканність" країни.

ЄС засудив ці псевдовибори у спеціальній заяві глави зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні, кваліфікувавши їх як порушення міжнародного законодавства а також суверенітету і законодавства України. Такої ж позиції дотримується НАТО – у заяві прес-служби Альянсу йдеться, що псевдовибори «підривають зусилля з мирного врегулювання конфлікту»

США, Франція, Великобританія, Швеція, Нідерланди і Польща на засіданні Радбезу ООН 30 жовтня назвали «вибори» в «республіках» незаконними.

Таку ж думку висловив і голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Італії Енцо Моаверо-Міланезі.

Німеччина і Франція, які є учасниками нормандського формату переговорів по ситуації в Україні, також виступили проти.

І от на фоні цієї одностайності, підтвердженої спеціальними офіційними заявами, маємо позицію українського парламенту, озвучену його спікером Андрієм Парубієм. Який заявив в Вільнюсі, що псевдовибори в ОРДЛО - нікчемна подія для того, щоб реагувати на неї постановами.

Дивно, що керівник парламенту не демонструє розуміння того, що насправді ці «вибори», нажаль, зовсім не є «нікчемними». Бо є частиною гібридної тактики держави-терориста, яка таким чином намагається легітимізувати псевдореспубліки та їхніх ватажків. Водночас підкріплюючи свою заяложену брехню про «іхтамнєт».

Я вже неодноразово вказував на те, що український парламент давно має окремим законодавчим актом визнати псевдореспубліки ДНР і ЛНР терористичними організаціями. Бо політична влада України, яку представляє перш за все Верховна Рада, зобов’язана дати чітку кваліфікацію як процесам, які відбуваються на окупованому Донбасі, так і їхнім очільникам. Дати відповідь на те, ким є особи, що хазяйнують на українській території і чим вони займаються.

Таким чином усі їхні дії кваліфікувались би однозначно і автоматично як прояви тероризму. У тому числі і псевдовибори також.

Верховна Рада цього не зробила. А тепер ще й виявилась єдиною політичною інституцією, яка свідомо (!) не дала офіційної оцінки псевдовиборам в ОРДЛО. Хоча за усіма законами політичної логіки і просто здорового глузду – була зобов’язана це зробити.

Вибачте, але така позиція є не просто незрозумілою, вона нагадує відомий інстинкт страуса, який ховає голову у пісок у випадку якоїсь загрози.

Але мова – про загрози для держави, про речі стратегічні, від яких залежить доля країни.

Тому «страусина» політика тут виглядає не смішно. Вона є небезпечною.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram