ГоловнаБлогиБлог Володимира Карплюка

Зимовий лайфхак: як Ірпінь заощаджує мільйони на теплопостачанні

З 1 листопада ціна на газ в Україні зросла на 23,5%. Відповідно збільшується і вартість теплопостачання. В цих умовах експерти знову заговорили про необхідність енергоефективності, яка дозволить зменшити цифри у платіжках для населення. Ірпінь давно уже займається цим питанням. І отримує відчутні результати.

Нове обладнання в котельні на вул. Ярославська
Фото: надане Володимиром Карплюком
Нове обладнання в котельні на вул. Ярославська

У 2017 році в Ірпені на паливно-енергетичних ресурсах зекономили майже 2,2 млн грн. Цього опалювального сезону планують заощадити ще понад 2,8 млн грн. Усе завдяки цілому ряду продуманих енергоефективних заходів, які уже три роки реалізує комунальне підприємство «Теплоенергопостач» спільно з міськрадою.

Найголовніше – це заміна тепломереж. Раніше старі зношені труби, перш аніж доставити тепло людям, просто обігрівали землю. Відбувалися величезні тепловтрати. За два роки в Ірпені замінили вже майже 8 км мереж. І для цього використали сучасні попередньо ізольовані труби.

Нові труби ірпінських тепломереж
Фото: надане Володимиром Карплюком
Нові труби ірпінських тепломереж

Активно триває оновлення котелень. У 2017 та 2018 роках чотири котельні було модернізовано повністю та ще шість частково. Замінили старі котли 50-60 років випуску на нові потужніші, які здатні швидко нагріватися і ефективно віддавати тепло. Оновили пальники, мережеві водонасоси, системи хімводоочищення. Зараз різниця між температурою води, що циркулює до споживача та в зворотньому напрямку, у модернізованих котельнях становить близько 5-6 градусів. Раніше вона складала майже 15-16 градусів. Завдяки цим заходам вдається економити не лише газ, але й електроенергію, що теж суттєво впливає на тариф.

Нові котли в котельні на вул. Садова
Фото: надане Володимиром Карплюком
Нові котли в котельні на вул. Садова

Теплові лічильники у багатоквартирних житлових будинках – ще один важливий чинник економії. За два роки КП «Теплоенергопостач» встановило їх у 40 будинках. Тепер їхні мешканці, сплачуючи за тепло, заощаджують по 2-3 грн на квадратному метрі.

Загалом лише цього року на заміну мереж, ремонти котелень та загальну підготовку до опалювального сезону в Ірпені пішло близько 13 млн грн. Половина цих коштів – власні кошти комунального підприємства, половина – з міського бюджету.

Заміна тепломереж по вул. З.Алієвої
Фото: надане Володимиром Карплюком
Заміна тепломереж по вул. З.Алієвої

Наступного року збавляти темп у цьому напрямку в Ірпені не збираються. Заплановано замінити ще близько 2 км тепломереж, закупити та встановити 26 будинкових теплових лічильників. Має розпочатися реконструкція й модернізація найбільшої котельні на вул. Ярославській. Вона обслуговує 25 багатоквартирних будинків. Лише на це піде близько 7 млн грн.

Зараз Інвестиційна рада Ірпеня працює над залученням додаткових коштів на впровадження енергоефективних технологій у місті. Адже ми добре розуміємо, що вклавши в удосконалення системи теплопостачання зараз, вже за кілька років ці кошти повернуться і дозволять заощаджувати ще більше.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram