ГоловнаБлогиБлог Владимира Грицая

До Фірташа - по гроші

Луганські енергетики просять Дмитра Фірташа розрахуватись за електроенергію для Сєвєродонецького "Азота". Найбільший завод на підконтрольній Луганщині з березня 2017 року заборгував за електрику 117 млн грн. Знеструмлення хімічного гіганта призведе до екологічної катастрофи, а статус-кво загрожує прифронтовому регіону поглибленням енергоколапсу. То як буде?

Енергетики пікетують Сєвєродонецький Азот із вимогою сплатити борги, 5 лютого 2018
Фото: надане Володимиром Грицаєм
Енергетики пікетують Сєвєродонецький Азот із вимогою сплатити борги, 5 лютого 2018

12 листопада Луганське енергетичне об'єднання (ЛЕО) звернулось до засновника холдингової групи "Ostchem Holding AG" Дмитра Фірташа з проханням вирішити питання сплати боргу Сєвєродонецького "Азота" за спожиту електроенергію в розмірі майже 117 млн грн. Копію листа також направлено керівництву Сєвєродонецького "Азоту", яке ігнорує договірні зобов’язання та домовленості по сплаті боргів, досягнуті в липні 2018 року.

Ще в липні 2018 р. Луганське енергетичне об'єднання пішло назустріч Сєвєродонецькому Азоту та під'єднало до електромережі всі живильні лінії, потрібні для початку роботи заводу. Зі свого боку Азот надав гарантії щодо 100% оплати поточного споживання.

Чому так сталося, хоча дане підприємство вже на той момент мало великі борги перед ЛЕО? Сєвєродонецький «Азот» є найбільшим промисловим підприємством підконтрольної Луганщини. Запуск його виробництва є дуже позитивним з погляду на економіку регіону. Тому, звісно, в підтримку запуску активно виступила й Луганська облдержадміністрація. Та й луганські енергетики були зовсім не проти економічного зростання на Луганщині – разом із збільшенням споживання електроенергії та підвищенням зборів коштів. Також це мало дати можливість Азоту почати погашати борги.

Але сталося зовсім не так. Хімічний гігант запрацював, але його керівництво так і не виконало домовленості.

Станом на 1 листопада 2018 року борг хіміків за спожиту електроенергію складає 117 млн грн, з них більше 24 млн грн заборгованості Азот приростив за останні три місяці.

Ситуація катастрофічна – фактично, Сєвєродонецький «Азот» працює-«існує» за рахунок Луганського енергооб’єднання та його працівників з родинами. А наслідки відчуває вся підконтрольна Луганщина: рівень підготовки електромереж Луганщини до зими складає лише близько 20%, і енергосистема продовжує руйнуватись, неухильно наближаючи Катастрофу…

Тож, енергетики стоять перед дилемою – проблематично знеструмити навіть ті об’єкти заводу, які не мають екологічної броні. Як показує досвід таких знеструмлень (а він є) – власні енергомережі Азоту схильні до непередбачуваних ексцесів, як в цьому випадку. Це загрожує прифронтовому регіону страшною екологічною катастрофою.

Але й залишати ситуацію незмінною не можна. Бо ЛЕО саме виснажене дворічною фінансово-господарською кризою, і не може кредитувати споживачів.

В даній ситуації вже незрозуміло, до кого звертатись, та від кого очікувати допомоги/сплати боргів. Тому Луганське енергетичне об’єднання звернулося до того, хто в цьому випадку стоїть нагорі ієрархічної драбини - до засновника холдингової групи "Ostchem Holding AG" Дмитра Фірташа.

Якщо й пан Фірташ проігнорує нас – доведеться все ж ризикнути. Бо електрозабезпечення тих об’єктів Сєвєродонецького Азоту, що не мають екологічної броні, то не наш клопіт.

За електроенергію треба платити. Борги треба віддавати. Домовленості треба виконувати. Крапка.

Владимир Грицай Владимир Грицай , Генеральный директор ООО «Луганское энергетическое объединение»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram