ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія намагається створити керований хаос в Україні через автокефалії, - СБУ

Спецслужба готова протистояти можливим захопленням храмів УПЦ МП.

Росія намагається створити керований хаос в Україні через автокефалії, - СБУ
Фото: Вікторія Матола

У Службі безпеки очікують інспірованих Росією захоплень культових споруд в Україні з протистоянням віруючих і акцій, які повинні змусити владу до угод на вигідних РФ умовах.

Про це заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко на брифінгу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Мета (плану РФ, - ред.) - створити так званий керований хаос. Основними напрямками сьогодні ми бачимо розпалювання міжконфесійної ворожнечі, яка обумовлена можливістю отримання Україною Томосу, а також організацію заходів активного впливу з метою так званого примусу керівництва України до поступок державі-агресору й до ініціювання мирних переговорів на вигідних йому умовах", - розповів Кононенко.

За його словами, в першому випадку в СБУ чекають на "інспірування захоплень культових споруд однієї конфесії нібито представниками праворадикальних націоналістичних організацій, що дозволить надалі інспірувати силові протистояння і масові акції протесту за участю віруючих".

У другому випадку йдеться про інспірацію пікетів, протестів, скерування петицій і звернень в органи державної влади з вимогою "відновити мир за всяку ціну".

"Надалі вказаний рух має отримати організовану форму, перерости в одночасні акції протесту в різних містах України з подальшим скеруванням делегацій в столицю і блокуванням органів державної влади. Мета - це примусити керівництво держави до підписання мирних угод на вигідних агресорові умовах", - підкреслив Кононенко.

Заступник голови СБУ запевнив, що українська спецслужба ефективно працює, щоб не допустити реалізацію цих планів.

Нагадаємо, в Богородчанах Івано-Франківської області УПЦ МП відмовилася звільнити приміщення для музичної школи і заявила про "захоплення радикалами". Як пізніше з'ясувалося, "радикали" насправді виявилися представниками депутатської комісії, а палати, згідно з рішенням районної ради, повинні перейти школі.

Після отримання Томосу в Україні буде єдина помісна Українська автокефальна православна церква, а нинішня УПЦ МП повинна перереєструватися в український екзархат Російської православної церкви. У відповідь на це УПЦ МП пригрозила масовими протестами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram