ГоловнаПолітика

В УПЦ МП прогнозують "великі проблеми" через дії Вселенського патріархату

Московський патріархат ініціював Собор помісних церков.

В УПЦ МП прогнозують "великі проблеми" через дії Вселенського патріархату
Троїцька надбрамна церква Києво-Печерської лаври
Фото: Справжня Україна

Українська православна церква Московського патріархату вважає дії Вселенського патріархату, який скерував в Україну двох екзархів, неканонічними.

Про це заявив заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків Микола Данилевич, його коментар оприлюднено на сайті УПЦ МП.

"Вони вважають, що Україна - територія не Москви, а Константинополя. Але цей аргумент уже не діє. Якщо і так, то з цієї точки зору, згідно з канонами, не тільки предстоятель у предстоятеля бере благословення, щоб приїхати на його територію, але навіть єпископ, тобто глава однієї церковної області, не може приїхати і діяти в іншій області без дозволу місцевого єпископа. Тому навіть якщо Україна була б канонічною територією Вселенського патріархату, то все одно єпископ у єпископа повинен просити благословення. Блаженніший митрополит Онуфрій не давав благословення і не запрошував їх. Тому це одностороння дія, я б навіть сказав, що певною мірою самочинна дія", - заявив він.

Данилевич заявив, що дії Вселенського патріархату ведуть до розриву євхаристійного спілкування між церквами і "програють усі".

"Не буде нікого, хто б виграв. Навіть ті, які перебувають у розколі - УПЦ КП та УАПЦ. Їх не буде визнавати жодна з помісних церков, тому що ніхто не захоче вступати в конфлікт. Тобто реального визнання не буде, воно буде на папері, але не більше", - заявив він.

Священнослужитель заявив, що панікувати через надання автокефалії Україні не варто, але водночас він побоюється "великих проблем".

"Будемо говорити відкрито: ми знаходимося на порозі, можливо, великих проблем. Хоча ми сподівалися, і я в тому числі спочатку говорив, що все це виявиться «великим пшиком». Але я бачу, що може закінчитися великими проблемами і великим розколом. Тому хотілося б помолитися. Я сам буду молитися, щоб мати рацію, тому що пшик в якомусь сенсі краще, ніж великі проблеми. Завжди треба сподіватися на краще, але готуватися до гіршого, звичайно", - сказав Данилевич.

Він також запропонував віруючим УПЦ МП самоорганізовуватися для захисту своїх храмів.

"Не хочу породжувати есхатологічних, апокаліптичних, алармістських настроїв, тривожних настроїв. Але якщо так далі піде, то є небезпека. Тому ми зараз повинні об'єднуватися навколо наших священиків, і зараз це випробування для кожного з нас - для священиків і для кожної громади. Це - прихід, де приходять і йдуть, парафіяни та прибулі. Але якщо це громада, то боятися не треба, тому що якщо заберуть у вас храм, підете в підвал молитися. Важливо зберегти громаду храму, тим паче, як показує досвід, храми, які забрали, стоячи порожніми", - заявив він.

Данилевич також висловився за проведення Собору предстоятелів церков, "тому що дуже складні часи настають".

У 2016 році Російська православна церква проігнорувала перший за 1200 років Всеправославний собор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram