ГоловнаПолітика

Призначені Росією вибори в ОРДЛО нелегітимні і порушують логіку мінських переговорів, - Волкер

"Якщо дотримуватися логіки Мінських угод, то самопроголошені "республіки" повинні зникнути".

Призначені Росією вибори в ОРДЛО нелегітимні і порушують логіку мінських переговорів, - Волкер
Курт Волкер
Фото: inforesist

Призначені на 11 листопада самопроголошеними квазіреспубліками на Донбасі "вибори" є нелегітимними і порушують логіку Мінських угод.

Про це заявив спецпредставник США в Україні Курт Волкер в інтерв'ю Deutsche Welle.

Він підкреслив, що йдеться про окуповані території, де немає базових умов безпеки.

"Якщо дотримуватися логіки Мінських угод і повернення цієї території під контроль України, то ці утворення (самопроголошені "республіки", - ред.) повинні зникнути. Тому проведення виборів саме по собі є нелегітимним, з огляду на умови безпеки, але також і тому, що це не ті утворення, які повинні існувати. Коли там буде безпека - тоді і повинні проводитися вибори", - сказав Волкер. При цьому він висловив сумніви в тому, що в найближчі місяці вдасться досягти якогось значного прогресу на переговорах з питань урегулювання ситуації на сході України. Волкер вважає, що Москва зайняла вичікувальну позицію.

"Думаю, що росіяни, очевидно, вирішили поки що не робити ніяких зусиль для миру, а радше очікувати наслідків виборів в Україні", - зазначив він.

Президентські вибори в Україні призначено на 31 березня 2019 року.

Нагадаємо, в серпні російські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що Росія відклала "вибори" в ОРДЛО через відсутність прямої потреби в них.

Однак ситуація змінилася після вбивства ватажка "ДНР" Олександра Захарченка 31 серпня. Російська окупаційна влада призначила вибори ватажків "ДНР" і "ЛНР", а також так званих "народних рад" на 11 листопада.

Колишній президент України Леонід Кучма, який представляє країну в Тристоронній контактній групі, вважає рішення про "вибори" загрозою для мирного врегулювання. Українське МЗС вважає рішення РФ про "вибори" на окупованих територіях достатньою підставою для нових санкцій. Також проти висловилися представники Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram