ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Всеправославний собор стане постійним церковним органом

Церкви, які не приїхали на Крит, зможуть приєднатися пізніше.

Всеправославний собор стане постійним церковним органом
Фото: sobor2016.com

На Криті в неділю урочистим богослужінням завершився Всеправославний собор.

Як повідомляє "Німецька хвиля", голова Єпископських зборів Німеччини митрополит Августин головним його підсумком назвав те, що Святий і Великий Собор стає постійним органом православної церкви.

У соборі взяли участь 166 делегатів із десяти помісних церков. Не приїхали представники Російської православної церкви, а також Антіохійської, Грузинської, Сербської і Болгарської православних церков.

Митрополит Німеччини і Екзархо Центральної Європи Августин наголосив, що церкви, які не захотіли приїжджати на собор, можуть приєднатися до прийнятих на Криті рішень пізніше. За його словами, перед ними "двері зовсім не зачиняються".

Перший за більш ніж 1200 років Всеправославний собор розпочався 19 червня.

РПЦ відмовилася від участі в соборі через боротьбу за вплив між патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і Константинопольським патріархом Варфоломієм, що перебуває в Стамбулі і має статус Вселенського. Крім того, Москва побоюється, що патріарх Варфоломій визнає незалежність Української православної церкви Київського патріархату.

При цьому формально в Московському патріархаті відмову від поїздки на Крит пояснили тим, що за відсутності хоча б однієї з 14 помісних церков Cобор втрачає статус Всеправославного, а його рішення не є обов'язковими для відсутніх.

Антіохійський патріархат відмовився брати участь через конфлікт з Єрусалимською церквою, яка організувала єпархію в Катарі, який Антіохійський патріархат вважає своєю канонічною територією. У Сербської церкви конфлікт із Румунським патріархатом, який відкрив свою єпархію на території Сербії без узгодження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram