ГоловнаБлогиБлог Ніни Сергієнко

Лебеді на Тельбіні

Хочу звернутися до всих киян, а особливо до жителів району Березняки, посеред котрого розташоване озеро Тельбін. Ще минулої п'ятниці, гуляючи по берегу, помітила пару молодих лебедів. Була дуже здивована тим, що птахи не відлетіли у вирій і обрали саме це озеро, адже навколо знаходиться доволі щільно забудований мікрорайон, повз завжди прогулюються власники собак, тренуються спортсмени, мамуні з малечею невеличкими зграйками гуляють як вранці, так і серед дня.

Фото: Ніна Сергієнко

Що змусило птахів зробити такий вибір, наразі невідомо. Але є факт присутності молодих (цьогорічного виводку) птахів і якось треба давати цьому раду. Адже це не качки, що вже багато років поспіль зимують посеред водойми, плодяться, і доволі непогано себе почувають. Справа в тому, що дикі лебеді вимагають зовсім іншого підходу. Сьогодні я зв'язалася з Українським товариством охорони птахів, і отримала вичерпну фахову консультацію. Нарешті! Бо як почав падати сніг, і температура істотно впала, я дві ночі погано спала, переживаючи за долю тендітної пари. Так от. По-перше - ні в якому разі не можна диких птахів годувати хлібом, відходами з вашої кухні, залишками зі столу, як це роблять не дуже свідомі громадяни в стосунку голубів, наприклад. Орнітологи повідомили, що найліпше, це просто спостерігати за лебедями, не намагтися їх приручити, або. зловити. Всі ці дії можуть лише нашкодити, і аж ніяк не допомогти птахам перезимувати (якщо вони вже так вирішили).

Справа в тому, що зайва витрата енергії може призвести до ослаблення особин, навіть до подальшої їх загибелі. Втручатася треба буде лише тоді, коли водойма повністю замерзне. І втручатися теж із розумом - прорубати оплонку, аби птахи обов"язково мали можливість плавати - це надважливо! Якщо буде потреба - підгодовувати зерновими. Також можна давати різні салати, посічену капусту, моркву. Але все ж таки краще їх взагалі не чіпати! Сьогодні знову побувала на озері і спостерігала за поведінкою красенів: вони доволі довірливі (що вже небезпечно!), але все ж тримаються поки обережно. Нормально добувають собі їжу. Пантрує їх ціла зграя качок, мабуть тішаться, що серед їхнього сірого племені з'явилися неабиякі "аристократи". Давайте і ми будемо обережно ставитись до дикої природи і не порушувати її гармонії!

Ніна Сергієнко Ніна Сергієнко , Кіноман, член товариства охорони птахів
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram