ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ запідозрила Росію в підготовці фейкових радіопереговорів, пов'язаних з подіями біля Керченської протоки

Українські радіоперехоплення можуть спробувати дискредитувати.

СБУ запідозрила Росію в підготовці фейкових радіопереговорів, пов'язаних з подіями біля Керченської протоки
Игорь Гуськов
Фото: пресс-служба СБУ

Служба безпеки України підозрює, що Росія готує підроблені радіопереговори, пов'язані з подіями 25 листопада біля Керченської протоки.

Про це повідомив на брифінгу начальник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

Журналістам на брифінгу прокрутили розмову командира корабля "Дон" Олексія Саляєва з невстановленим співробітником прикордонного управління ФСБ РФ від 28 листопада, під час якої вони обговорюють гучність фрази "У всі зведення потрапимо! Ну що, хто тепер скаже, що не знімуть з посади".

Це частина запису, яку Генштаб ЗСУ оприлюднив 26 листопада як переговори російських військових, які брали участь у захопленні українських кораблів у Керченській протоці.

"Перехоплені радіопереговори свідчать: служби РФ намагаються відновити акустичну ситуацію, в якій відбувався таран українського судна. Від російського офіцера на борту корабля "Дон" вимагають гучності, яка була б близькою до реальних переговорів 25 листопада. Усе це необхідно для фальсифікації нового запису, щоб завуалювати російський напад, наприклад, як відповідь на нібито збройну провокацію з боку українських кораблів", - пояснив Гуськов.

У той самий час він здивований, чому Росія допустила можливість цього другого радіоперехоплення.

"Будь-яка спецслужба, коли противник розкриває можливість прослуховування її співробітників, відразу змінює канали зв'язку або переходить на шифрований режим. Здається, що росіяни, які намагаються дотримуватися правил на Донбасі, ніяк не реагують", - заявив Гуськов.

СБУ має два можливі пояснення.

Перше - це спроба дискредитувати радіопереговори, записані 26 листопада. "У такому разі ми не виключаємо: можуть випустити сюжет, як готувався спектакль. Як підсумок - дискредитація українських спецслужб і недовіра до матеріалів радіоперехоплення, які раніше були оприлюднені ГРУ МО, СБУ та Генштабом ЗСУ", - сказав Гуськов.

Друга версія - звичайна дурість у "солсберійському стилі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram