ГоловнаСвіт

Сенат США прийняв резолюцію із засудженням дій Росії в Керченській протоці

"Світ повинен об'єднатися в опозиції до дій РФ".

Сенат США прийняв резолюцію із засудженням дій Росії в Керченській протоці
Фото: presstv.ir

Сенат США одностайно схвалив резолюцію, яка засуджує військову агресію Росії проти України в Керченській протоці.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У прийнятій резолюції, яка, однак, юридично не зобов'язувальна, сенатори закликали уряд РФ негайно звільнити всіх українських моряків і кораблі і припинити перешкоджати українським і іноземним суднам проходити Керченську протоку.

"Поведінка уряду РФ дестабілізує весь регіон і сприяє подальшій ескалації", - наголошено в документі.

Сенатори закликали світову спільноту об'єднатися в неприйнятті дій Росії в Керченській протоці, "оскільки вони порушують фундаментальні принципи міжнародного права, що стосуються всіх країн". Також сенатори підтвердили позицію США про невизнання російської анексії Криму і вкотре висловили прихильність територіальній цілісності України.

Зазначають, що ця резолюція закликає президента США Дональда Трампа і його адміністрацію "за кожної вдалої нагоди рішуче висловлювати свою опозицію до дій Росії, яка вчинила напад на українські кораблі".

"Сенат ужив заходів і скерував чіткий сигнал Путіну, що ми не будемо терпіти агресію його уряду проти України в Азовському морі. Ми рішуче засуджуємо будь-які військові дії Росії, спрямовані на односторонню зміну міжнародних правил", - заявив один з авторів резолюції демократ Кріс Мерфі.

Інший співавтор документа республіканець Рон Джонсон висловив думку, що президент Путін своїми діями "випробовує Захід".

Нагадаємо, 25 листопада Росія обстріляла і захопила три українські судна разом з екіпажами (24 людини). Троє моряків отримали поранення, їх доправили в лікарню окупованої Керчі. 27-28 листопада суд Сімферополя заарештував усіх полонених українців до 25 січня 2019 року.

Президент США Дональд Трамп заявив, що розбереться з нападом РФ на українські кораблі і моряків. Він був змушений скасувати зустріч з Путіним на саміті "Великої двадцятки" в Аргентині, оскільки Росія досі ніяк не відреагувала на звернення міжнародних партнерів і самої України з приводу інциденту. Крім того, РФ досі не надала інформації про місце перебування моряків, а також про стан здоров'я поранених.

Раніше міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що захоплення українських військових кораблів у Чорному морі порушило домовленості між країнами і показало, що Москві довіряти не можна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram