ГоловнаПолітика

Засновник Bellingcat назвав версію Міноборони РФ про причини аварії MH17 "актом відчаю"

"Міноборони Росії не цікавить істина, тому вони часто поширюють різні версії подій і докази".

Засновник Bellingcat назвав версію Міноборони РФ про причини аварії MH17 "актом відчаю"
Фото: EPA/UPG

Засновник міжнародної дослідницької групи Bellingcat Еліот Хіггінс назвав "актом відчаю" озвучену Російською Федерацією інформацію про українське походження ракети "Бук", що збила літак рейсу МН17 над Донбасом.

Як відомо, група Bellingcat проводила власне незалежне розслідування причин катастрофи МН17, яке також недвозначно вказало на "російський слід".

В інтерв'ю Цензор.НЕТ Хіггінс заявив, що заява Міноборони РФ це "радше акт відчаю напередодні засідання Генеральної Асамблеї ООН, на якому MH17, без сумніву, буде однією з головних тем".

Їхні версії про те, що фотографії "Бука" були підроблені, схоже, були запозичені з блогів прихильників теорії змови і спільнот "правдошукачів" причин катастрофи MH17, що очевидно свідчить про крайній відчай", - сказав засновник Bellingcat.

Він нагадав, що велика частина інформації про ракету була отримана в результаті аналізу фрагментів, знайдених на місці катастрофи і витягнутих з тіл загиблих. Ця інформація була опублікована в доповіді Ради Безпеки Нідерландів (Dutch Safety Board) і оголошена Спільною слідчою групою (JIT) під час прес-конференції.

"Тож про них мало що було відомо до прес-конференції Спільної слідчої групи на початку цього року, під час якої був продемонстрований великий уламок, хоча вони не категорично стверджували, що він має стосунок до MH17, а лише сказали, що він був знайдений в Україні", - наголосив Хіггінс.

За його словами, дані, опубліковані сьогодні, мабуть, засновані на засекречених російських документах.

"Хоча ми не можемо вважати достовірною яку-небудь інформацію, поширювану Російським оборонним відомством, оскільки в минулому їх часто ловили на брехні і використанні сфабрикованих доказів. Міноборони Росії не цікавить істина, тому вони часто поширюють різні версії подій і докази", - додав засновник Bellingcat.

Про те, що заява Міноборони РФ про неправдивість деяких даних Міжнародної слідчої групи (JIT) щодо катастрофи МН17, є недостовірною, Хіггінс написав у твіттер. Він зазначив, що конвой, що перевозив "Бук", потрапив не тільки на відео, але і був зафіксований із супутника. Так, на думку Хіггінса, відео не може бути фейком.

Також експерт прокоментував заяву РФ про нібито фейкову фотографію з доповіді JIT.

"РФ має рацію, кажучи, що машина рухається в неправильному напрямку анімації JIT. Однак місце, на якому була зроблена фотографія, відрізняється ... Російське міністерство використовує це, щоб помилково заявити, що фотографію підроблено", - написав він.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві оборони Росії заявили про фальсифікації фото- і відеодокументів, які свідчили про те, що рейс MH17 збив зенітно-ракетний комплекс "Бук", привезений з РФ.

Попередні версії, озвучені російським Міноборони, стосувалися "іспанського диспетчера", який розповідав про те, що за кілька хвилин до катастрофи поруч з ним були зафіксовані українські військові літаки, крім того, російські силовики представляли фейкові супутникові фотографії і схеми, які мали стати доказом того, що літак нібито збила ракета з українського "Бука". У червні 2015 року чергову версію вже представили в слідчому комітеті РФ. Російські правоохоронці заявили про існування "техніка боєприпасів", який стверджував, що Boing розбився через постріл українського винищувача Су-25.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб. Всі вони загинули.

Міжнародна слідча група, яка встановлювала обставини аварії літака Malaysia Airlines, дійшла висновку, що лайнер був ракетою із комплексу "Бук", який належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську. Комплекс був доставлений на Донбас, причому всі машини, що супроводжували його, також належали до російських Збройних сил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram