ГоловнаПолітика

Три депутати заблокували підписання закону про збільшення складу ЦВК

Через два дні Рада планує голосувати за нових членів комісії.

Три депутати заблокували підписання закону про збільшення складу ЦВК
Фото: 112

Депутати Верховної Ради Олена Шкрум, а також Ігор Шурма і Михайло Папієв заблокували підписання закону про збільшення складу Центрвиборчкому з 15 до 17 осіб.

Вона зареєструвала проект постанови про скасування результатів голосування за законопроект №9090, і поки парламент не розгляне цей документ, голова Ради Андрій Парубій не має права підписувати відповідний закон.

20 вересня Верховна Рада планувала розглянути новий склад ЦВК, тому депутати повинні розглянути проект №9090-П і №9090-П1 у найближчі два дні.

Олена Шкрум - представниця фракції "Батьківщина", яка виступила проти збільшення складу ЦВК.

Виступаючи під час розгляду законопроекту, депутат заявила, що резолюцію Ради Європи про представництво всіх фракцій у складі ЦВК можна виконати іншим шляхом, не збільшуючи чисельність комісії. "Президент просто повинен внести легітимне подання і надати від кожної фракції. Не можна було виконати резолюцію Ради Європи, тільки якби тут було понад 15 фракцій", - сказала вона.

Шурма і Папієв представляють Опозиційний блок. Їхня претензія в тому, що збільшення кількості членів ЦВК має також збільшити квоту фракції з двох до трьох осіб.

Нагадаємо, в нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члени з 15, чий термін повноважень не минув. Це Олег Діденко і Катерина Махніцька.

Президент подав кандидатури на посади нових членів Центрвиборчкому 5 лютого 2018 року, але депутати досі не змогли їх призначити. Президент вніс на 13 вакантних місць 14 кандидатів. При цьому фракція Опозиційного блоку не представлена жодним кандидатом.

5 липня під час рейтингового голосування питання про звільнення і призначення членів ЦВК підтримали тільки 189 нардепів. Відмова Ради голосувати за зміну членів ЦВК пов'язана з побоюваннями, що більшість нового складу буде підконтрольною президентові Петру Порошенку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram