ГоловнаПолітика

Реалізація "Північного потоку-2" призведе до повної залежності ЄС від Росії, - Гройсман

"РФ може вдатися тут до обману, щоб реалізувати цей проект".

Реалізація "Північного потоку-2" призведе до повної залежності ЄС від Росії, - Гройсман
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що реалізація енергетичного проекту російського "Газпрому" з будівництва газопроводу "Північний потік-2" призведе до повної залежності Європи від Кремля.

Про це він заявив в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung.

За словами Гройсмана, Москва під тиском світової громадськості може піти на поступки - пообіцяти транзит газу через Україну в обмін на запуск проекту. Але гарантій, що обіцянки будуть виконані, немає.

"Не існує жодної гарантії, що Росія буде дотримуватися своєї обіцянки. На мою думку, Росія може вдатися тут до обману, щоб реалізувати цей проект, - сказав прем'єр. - Реалізація «Північного потоку-2» - це повна залежність від Росії".

Він подякував уряду Німеччини й особисто канцлеру Ангелі Меркель за їхню підтримку, їхню позицію у війні, яку веде Російська Федерація проти України.

"І як альтернативу ("Північний потік", - ред.) ми пропонуємо нашим європейським партнерам спільно управляти нашими транзитними лініями. Вони надійні. Ми маємо унікальні сховища", - підкреслив Гройсман.

У цьому контексті він звернув увагу, що ситуація в Азовському морі, де постійно затримують міжнародні судна, - ще один доказ протиправних намірів агресора.

"Це ще один елемент гібридної війни, яку Росія веде не тільки проти України, а й проти всього демократичного світу. Блокада іноземних торгових суден, що заходять в наші порти - це, на мою думку, бандитизм. Це серйозний сигнал світу, який вимагає серйозної відповіді міжнародної спільноти. Ми реагуємо на це дипломатичними і правовими засобами, а також посилюємо нашу обороноздатність", - додав Гройсман.

Нагадаємо, "Північний потік-2" - проект газопроводу з РФ у ФРН в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить "Газпрому". РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу потужністю до 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту - €9,5 млрд. Очікується, що газопровід запустять до кінця 2019 року.

На зустрічі з Меркель 18 серпня президент РФ Володимир Путін пообіцяв залишити "традиційний" транзит газу через Україну. Зі свого боку Меркель наполягала на "ролі України в транзиті газу в ЄС". Напередодні цієї зустрічі стало відомо, що США готують санкції проти учасників будівництва газопроводу. Проти будівництва також різко виступають Україна, країни Балтії і Польща.

Голова МЗС Великобританії Джеремі Хант закликав ЄС приєднатися до санкцій США, а також заблокувати проект "Північний потік-2". За його словами, проект не має жодного економічного чи, з погляду ЄС, стратегічного сенсу, а реальний мотив Росії в будівництві трубопроводу в тому, щоб "позбавити Україну транзитної ролі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram