ГоловнаПолітика

Денісова: ми повинні шукати нові шляхи для повернення Сенцова в Україну

Омбудсмен привітала рішення про висунення режисера на здобуття Нобелівської премії миру.

Денісова: ми повинні шукати нові шляхи для повернення Сенцова в Україну
Фото: LB.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова привітала рішення Верховної Ради про висунення Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Про це вона повідомила на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Вітаю рішення Ради про схвалення Постанови про висунення кандидатури українського кінорежисера, політв'язня в РФ Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру. 245 народних депутатів підтримали цю ініціативу", - написала Денісова.

"Олег дійсно гідний цього. За свою патріотичну, життєву позицію він сьогодні страждає в тюрмах окупанта. Він є справжнім борцем за базові права і свободи людини. Вся Україна сьогодні бореться за Олега. Ми повинні шукати все нові шляхи для повернення його в Україну, до своїх рідних", - додала омбудсмен.

Нагадаємо, Сенцов відбуває 20-річний тюремний термін в колонії в Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

Разом з ще одним кримчанином Олександром Кольченком його звинуватили "в організації терактів на півострові". У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченко отримав 10 років колонії. Обоє свою провину не визнали.

16 травня стало відомо, що Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в'язницях. Він тримає його досі.

У серпні експерти ООН заявили, що життя Сенцова в неминучій небезпеці і закликали Росію звільнити його "без попередніх умов в терміновому порядку". 10 вересня стало відомо, що Сенцов склав заповіт.

У Росії стверджують, що стан українця задовільний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram