ГоловнаСуспільствоВійна

Міноборони РФ заявило, що малайзійський "Боїнг" був збитий українською ракетою

Російські військові стверджують, що в 1986 році передали ракету в військову частину в Тернопільській області.

Міноборони РФ заявило, що малайзійський "Боїнг" був збитий українською ракетою
Фото: EPA/UPG

Міністерство оборони Росії заявило, що ракета, якою було збито літак Malaysia Airlines у Донецькій області 17 липня 2014 року, належала українській військовій частині.

Про це на прес-конференції повідомив начальник головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ генерал-лейтенант Микола Паршин, передає "Медуза".

Російське Міноборони нібито встановило, що ракету 9М38 для зенітно-ракетного комплексу "Бук", якою збили "Боїнг", у грудні 1986 року передали до військової частини 20152 - зенітно-ракетній бригаді в Тернопільській області Української РСР.

Російські військові стверджують, що встановили ракету за серійними номерами сопла і двигуна, представленими в травні 2018 року Міжнародною слідчою групою.

Нагадаємо, що це не перша версія Росії, яка намагається зняти з себе відповідальність за злочин.

У день катастрофи пропагандистські ЗМІ РФ почали активно поширювати повідомлення "іспанського диспетчера", який розповідав про те, що за кілька хвилин до катастрофи поруч із ним були зафіксовані українські військові літаки. Брехливу інформацію розповсюдив громадянин Іспанії Хосе Карлос Барріос Санчес. Пізніше він розповів журналістам, що отримав від російського каналу "Russia Today" 48 тисяч доларів за те, що він вів "Твіттер" від імені диспетчера і писав туди заздалегідь заготовлені повідомлення, а також, видаючи себе за експерта з авіації, брав участь у російських телешоу. В Україні він ніколи не був, а в Іспанії і його декілька разів судили за шахрайство.

Фейк про "іспанського диспетчера" переказував сам Володимир Путін, коментуючи катастрофу.

Через чотири дні після трагедії Міноборони РФ представило фейкові супутникові фотографії і схеми, які повинні були стати доказом того, що літак нібито збила ракета з українського "Бука". Однак міжнародна незалежна група Bellingcat довела, що продемонстровані російськими силовиками "знімки" - підробка, а зображення, підготовлені російським міністерством оборони, були відредаговані у фоторедакторі.

У червні 2015 року чергову версію вже представили в слідчому комітеті РФ. Російські правоохоронці заявили про існування "ключового свідка" - "техніка боєприпасів", який стверджував, що Boing розбився через постріл українського винищувача Су-25. Також російський "Перший канал" оприлюднив "сенсаційний знімок з супутника", на якому нібито український винищувач стріляє в Boeing. У Bellingcat проаналізували фотографію і встановили, що це колаж з Гугл і Яндекс-карт і відредаговані зображення літака і винищувача, домальовані зверху.

Пізніше російський концерн "Алмаз-Антей", що випускає зенітно-ракетне і радіолокаційне обладнання, оприлюднив дані власного "розслідування", в якому йшлося, що MH17 був дійсно збитий "Буком", але старим, і його нібито вже немає на озброєнні російської армії. Крім того, жителі села Зарощенське, яке в РФ визначили як місце запуску ракети по малайзійському "Боїнгу", спростували версію "Алмаз-Антея".

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб. Усі вони загинули.

Міжнародна слідча група, яка встановлювала обставини аварії літака Malaysia Airlines, дійшла висновку, що лайнер збила ракета з комплексу "Бук", який належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську. Комплекс було доставлено на Донбас, причому всі машини, які супроводжували його, також належали до російських Збройних сил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram