ГоловнаПолітика

Росія змінила висновки про тип ракети, яка збила рейс MH17 (оновлено)

"Алмаз-Антей" переробив звіт, щоб прибрати суперечності.

Росія змінила висновки про тип ракети, яка збила рейс MH17 (оновлено)
Фото: ЕРА/UPG

Російський концерн "Алмаз-Антей" (виробник ЗРК "Бук") змінив свої висновки про тип ракети, яка збила рейс MH17 над Україною. Якщо на початку літа компанія заявляла, що літак знищено ракетою 9М38М1, то тепер вона стверджує, що мова йде про старішу версію 9М38.

Це випливає зі слів гендиректора "Алмаз-Антея" Яна Новикова на прес-конференції у вівторок, на якій він розповів про натурний експеримент, нібито проведений у рамках власного розслідування концерну.

"Зважаючи на відсутність списаних літаків Боїнг-777, в експерименті використовували літак Іл-86, фюзеляж якого аналогічний за конструкцією й основними параметрами фюзеляжу літака Боїнг-777. Експеримент відбувся 7 жовтня. Умови його проведення були ідентичними до висновків, поданих у проекті підсумкового звіту голландської комісією. Тобто ракета була взята 9М38М1 з двотаврами, стрільба - з населеного пункту Сніжне. Результати експерименту повністю спростували висновки голландської комісії про тип ракети і місце запуску", - заявив він.

За словами Новикова, якщо "Боїнг" і збили з "Бука", то "вразила його 9М38 з боку населеного пункту Зарощенське". При цьому гендиректор "Алмаз-Антея" натякнув, що елементи ураження 9М38М1 могли бути підкинуті.

"Незрозумілим для нас питанням після цих експериментів є наявність елементів ураження ракети 9М38М1 у формі двотаврів серед речових доказів, долучених до справи", - заявив він.

Раніше "Алмаз-Антей" стверджував, що "Боїнг" збито ракетою 9М38М1, якої нібито більше немає на озброєнні російської армії, але яка є у Збройних Сил України. Однак це виявилося неправдою, в мережі було знайдено величезну кількість фотографій російський "Буків" із ракетами 9М38М1. Зміна типу ракети у фінальному звіті "Алмаз-Антея" має виправити цю суперечність.

Оновлення 11:15. "Остання ракета [9М38] була випущена в Радянському Союзі 1986 року. Рішенням генерального конструктора ракети остаточний безпечний термін цього типу ракет з урахуванням усіх продовжень було визначено як 25 років, після чого їх використання було заборонено і ракети зняли з озброєння російської армії", - заявив Новиков.

Нагадаємо, жителі села Зарощенське, яке в Росії визначили як місце запуску ракети по малайзійському "Боїнгу", спростовують версію "Алмаз-Антея".

Катастрофа лайнера авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. Держави Заходу і Україна вважають, що літак збили з російського "Бука", який перебував у районі Сніжного. Слідство знає докладний маршрут цього ЗРК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram