ГоловнаПолітика

Кабмін затвердив стратегію розвитку системи МВС до 2020 року

Буде створено єдину службу "112", реформовано поліцію превентивної діяльності та запроваджено інститут кримінальних проступків.

Кабмін затвердив стратегію розвитку системи МВС до 2020 року

Кабінет Міністрів на засіданні в середу затвердив стратегію розвитку системи МВС до 2020 року.

"Упродовж півроку представники МВС разом із зарубіжними експертами й активною громадою працювали над текстом нового документа. Стратегія пройшла процес відкритого, публічного обговорення. Жителі всіх регіонів України мали можливість внести свої пропозиції щодо подальшого процесу реформування системи МВС", - повідомляють на сайті міністерства.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що значну частину положень, які були закладені в документі від 2014 року, вже виконано.

"Ми разом з Консультативною місією ЄС визначили наші наступні цілі. Стратегія 2020 року - логічне продовження розпочатих змін. Певні напрямки сприятимуть підвищенню ролі правоохоронних органів у суспільстві, зміцненню контактів з населенням, втіленню нових підходів і поглядів на нашу роботу з пріоритетами на сервісні функції", - сказав Аваков.

Заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук зазначила, що за короткий час - з 2014 року - МВС вдалося розмежувати функції політичного управління та професійної діяльності, створити абсолютно новий центральний орган виконавчої влади - Національну поліцію і сформувати Національну гвардію.

"У жовтні за результатами соціологічного дослідження, проведеного міжнародними і національними інститутами соціології, найбільшу довіру громадян серед інститутів держави і суспільства отримали: Національна гвардія (52,6%), Державна служба з надзвичайних ситуацій (50,5%), Державна прикордонна служба ( 46,4%), добровольчі батальйони (43,9%), Національна поліція загалом (39,3%) і Патрульна поліція зокрема (40,9%)", - сказала Ковальчук.

Заступник міністра наголосила, що запит на зміни в суспільстві надзвичайно високий, тому нова стратегія - це логічне продовження перетворень, які почалися в системі МВС.

У тексті стратегії визначені нові пріоритети подальшої роботи - створення безпечного середовища для життєдіяльності кожної людини і громадянина, підтримання громадської безпеки і порядку, протидія злочинності, дотримання прав людини, інтегроване управління кордонами, якість і доступність послуг, ефективне управління, прозорість, підзвітність і розвиток кадрового потенціалу та соціальний захист працівників.

"Кожен громадянин України повинен знати, що йому прийдуть на допомогу, що він отримає якісний державний сервіс. Крім того, працівники системи МВС також повинні бути впевнені в завтрашньому дні, особливу увагу ми приділяємо саме підготовці кадрів і сучасній системі мотивації", - сказала Ковальчук.

Заступник міністра повідомила, що найближчим часом буде створено єдину службу екстреної допомоги "112", реформовано поліцію превентивної діяльності та запроваджено інститут кримінальних проступків.

Значну увагу приділяють у новій стратегії дотриманню прав людини органами системи МВС.

"У питаннях забезпечення прав людини ми плануємо адаптувати відомчі нормативно-правові акти до законодавства Євросоюзу, удосконалити нормативно-правове регулювання підстав і порядку застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї, а також розвивати систему захисту прав людей з особливими потребами", - зазначила заступник міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram