ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні запрацював єдиний номер виклику екстреної допомоги - "112"

10 квітня в Україні набуває чинності закон про систему екстреної допомоги населенню за телефонним номером 112. Замість кількох номерів виклику служб екстреної допомоги: 101, 102, 103 і 104 - уведено єдиний телефонний номер 112.

В Україні запрацював єдиний номер виклику екстреної допомоги - "112"
Фото: trip-italy.ru

Відповідний документ опублікувало видання "Голос України".

Згідно із законом, зазначену систему створюють, щоб відповідні профільні підрозділи

забезпечили невідкладні заходи із запобігання або ліквідації екстрених ситуацій.

Закон передбачає створити у складі територіальних органів спеціальний уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань цивільного захисту населення, центри екстреної допомоги за номером "112", оперативно-диспетчерські служби, підрозділи екстреної допомоги, які працюватимуть, використовуючи телекомунікаційні мережі, програмні, технічні й інші засоби.

Центри "112", зокрема, прийматимуть і оброблятимуть екстрені виклики; визначатимуть, які підрозділи залучати для надання екстреної допомоги населенню; повідомлятимуть про екстрені виклики оперативно-диспетчерські служби; забезпечуватимуть взаємодію підрозділів екстреної допомоги населенню під час роботи; вестимуть облік і статистичну звітність; зберігатимуть інформацію про екстрені виклики.

Тим часом оперативно-диспетчерські служби органів державної влади та місцевого самоврядування прийматимуть екстрені виклики й інформацію про них від центрів "112"; формуватимуть і оперативно передаватимуть цю інформацію підрозділам екстреної допомоги; координуватимуть дії цих підрозділів; цілодобово чергуватимуть.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович підписав відповідний закон 5 квітня 2012 р. 13 березня парламент прийняв закон про створення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112.

У середині березня 2012 року міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога прогнозував запровадження по всій території країни системи "112" до 2014-го, але зазначив, що в усіх містах, що приймають Євро-2012, її запровадять уже до початку чемпіонату. За словами міністра, остаточний кошторис запровадження цієї системи - 650 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram