ГоловнаПолітика

Кабмін запропонував рішення для проблеми машин на єврономерах

Урядовий варіант підступний.

Кабмін запропонував рішення для проблеми машин на єврономерах
Фото: Александр Рудоманов

В урядовому законопроекті, який знижує в населених пунктах швидкість до 50 км/год і додає повноважень поліції, виявилася норма, яка мала б вирішити проблему автомобілів з іноземною реєстрацією.

"Встановити, що транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввезені на митну територію України більш ніж на 90 днів, протягом десяти робочих днів з моменту такого ввезення підлягають державній реєстрації без зміни реєстраційних документів та номерних знаків країни їхньої реєстрації в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України", - йдеться в документі.

Як пише autonews.ua, незважаючи на те, що, на перший погляд, власникам машин на єврономерах по-доброму пропонують поставити їх на облік і спокійно їздити далі, насправді в цієї процедури настільки складний механізм, що вона може стати скрутною для 90% осіб, які їздять на нерозмитнених автомобілях.

Ставити транспортний засіб на облік доведеться тому іноземцю, на чиє ім'я його завозять. Причому в сервісному центрі МВС за місцем проживання клієнта.

"На сьогодні "верблюд", який завозить "бляхи", приїжджає на машині на кордон, показує свій паспорт, на нього оформляють машину, і він пішки переходить назад до себе. Машину "гонщик" везе покупцеві. Зараз машину треба буде реєструвати в сервісному центрі МВС. Хто це може зробити? Тільки особа, яка ввезла автомобіль. По-перше, реєструвати треба буде за місцем проживання. Тобто тепер литовець чи поляк не тільки повинен буде з'явитися на кордоні, він тепер муситиме їхати, умовно кажучи, в Харківську область, десь зупинятися і наступного дня йти в сервісний центр. А момент з "реєстрацією за місцем проживання" також означає, що покупець машини повинен надати довідку, що надає іноземцю тимчасове проживання. Також якщо іноземець збирається заїжджати більш ніж на 90 днів (дозволений термін перебування іноземців в Україні), він буде зобов'язаний зареєструватися у відповідних органах, щоб отримати дозвіл проживати в Україні довше, ніж три місяці, і зареєструвати машину. Це значно ускладнює процедуру - не кожен іноземець погодиться супроводжувати автомобіль всередині країни, оформляти міграційні документи, стояти в черзі в сервісному центрі. А якщо іноземець і погодиться на таке, то заплатити йому доведеться набагато більше", - цитує видання голову Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олега Назаренка.

Реєстрація єврономерів у МВС і прив'язка їх до реального водія (на основі адреси українця, який надасть нібито тимчасове проживання іноземцеві) автоматично робить українських водіїв прозорими перед законом, адже в разі ДТП встановити особу того, хто був за кермом авто на єврономерах, можна буде так само легко, як і у випадку з авто на українських номерах. Отже, в Україні буде створена база автомобілів на іноземних номерах.

Законопроект стосується не тільки щойно ввезених машин на іноземній реєстрації, а й тих, які вже їздять по Україні.

"У цьому законопроекті поліції дозволяють зупиняти автомобіль, водій зобов'язаний витягнути ключ із замка запалювання, покласти руки на кермо, передати поліцейському документи. І поліцейські отримують права зупинки автомобіля на підставі перевірки на алкоголь. Зупинили, перевірили на алкоголь, заодно перевірили, чи зареєстрована машина. Не зареєстрована? Набуває чинності ст. 121 КпАП - поїздка на незареєстрованому автомобілі. Першого разу - штраф. Другого - штраф більший і примусове вилучення автомобіля", - сказав Олег Назаренко.

autonews.ua нагадує, що свій варіант вирішення питання єврономерів досі готують у комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

Об'єднання власників машин на єврономерах "Авто Євро Сила" виступило проти пропозиції уряду.

Нагадаємо, за даними Державної фіскальної служби, майже 236,6 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією перебувають на території України незаконно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram