ГоловнаПолітика

Комітет Генасамблеї ООН підтримав резолюцію з прав людини в Криму

"За" проголосувала 71 країна, "проти" - 25, утрималися від голосування 77 країн.

Комітет Генасамблеї ООН підтримав резолюцію з прав людини в Криму
Фото: reviewofreligions.org

Комітет з соціальних і гуманітарних питань і питань культури (Третій комітет) Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй підтримав оновлену резолюцію з прав людини в анексованому Росією Криму.

"За відповідний проект резолюції "Положення про права людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь" проголосувала 71 країна, "проти" - 25, утрималися від голосування 77 країн.

Так, цей проект резолюції засуджує порушення, обмеження прав людини, дискримінаційні заходи і практику щодо жителів тимчасово окупованого Криму, в тому числі кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російської окупаційної влади.

Також документ засуджує застосування Росією своїх законів на анексованій території і примусове переведення громадян України в російське громадянство.

У проекті резолюції міститься вимога до Росії виконати рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові і заклик забезпечити освітній процес українською і кримськотатарською мовами.

Крім того, документ містить заклик негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, анулювати рішення про заборону лідерам Меджлісу в'їзду на територію Криму.

Також проект резолюції закликає Росію припинити практику примусу жителів Криму до служби в збройних або допоміжних силах РФ, в тому числі за допомогою тиску або пропаганди.

Крім того, проект резолюції засуджує відмову в доступі на територію Криму моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, незважаючи на наявний мандат місії.

Проект резолюції не підтримали, серед інших, Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Китай, Південна Корея, Сербія, Узбекистан.

Далі проект резолюції буде передано на розгляд безпосередньо Генеральній асамблеї ООН (орієнтовно в середині грудня).

Як повідомлялося, раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що нова резолюція, підготовлена Україною, про права людини в анексованому Росією Криму, буде використана в міжнародних судових процесах, зокрема в Міжнародному суді ООН, в разі її підтримки в ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram