ГоловнаПолітика

Єльченко назвав вимоги до РФ в оновленій "кримській" резолюції ООН

"Ця робота наближає деокупацію Криму, що є нашою головною метою".

Єльченко назвав вимоги до РФ в оновленій "кримській" резолюції ООН
Фото: vnews.agency

Проект оновленої резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна", який українська делегація внесла у вівторок до Третього комітету ГА ООН, містить низку нових вимог до Росії, а також звернення до генсека Організації щодо координації дій структур ООН у Криму.

Про це розповів постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, передає Укрінформ.

"Порівняно з Резолюцією щодо ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна), затвердженою Генасамблеєю ООН у грудні минулого року, у новому документі міститься низка нових вимог до Російської Федерації, націлених на забезпечення виконання нею міжнародних зобов'язань в контексті просування процесу деокупації українського півострова", - відзначив глава Української місії.

По-перше, за його словами, резолюція підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт. Це положення є "особливо важливим в контексті нівелювання аргументів Росії про те, що в нашій державі має місце конфлікт внутрішнього характеру".

По-друге, документ "засуджує ретроактивне застосування Росією власних законів на окупованій території", а також примусове переведення громадян України в російське громадянство. У проекті також визнається відсутність в Росії юрисдикції на півострові, що "робить її рішення та закони в Криму нікчемними".

По-третє, в резолюції міститься вимога до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові. "Документ, крім того, закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами, а також дотримуватись законів України, зокрема у питаннях власності", - зауважив дипломат.

Крім того, додав Єльченко, "і тут ми говоримо про механізми моніторингу за ситуацією з правами людини, в резолюції засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ ООН), незважаючи на відповідний мандат Місії".

Водночас, в документі висловлюється ініціатива підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72 сесії ГА ООН (вересень 2018 р.), а також проінформувати 37 сесію РПЛ ООН щодо ситуації з правами людини в Криму (березень 2018 р.).

"Відзначаються також позитивні рішення України з метою спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів та правозахисників, підтримка Україною ЗМІ та НУО, які були змушені тимчасово залишити українську територію", - повідомив глава Місії.

Крім того, за його словами, документ містить прохання до Генсека ООН координувати дії структур ООН з метою імплементації положень цієї резолюції.

"Якщо ми й наші партнери будемо наполегливими, рано чи пізно Росія буде змушена під міжнародним тиском всі ці вимоги виконати. Ця робота наближає деокупацію Криму, що є нашою головною метою", - підсумував Єльченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram