ГоловнаПолітика

Посли країн G7 закликали Раду провести виборчу реформу

Захід нагадав про необхідність змінити членів ЦВК.

Посли країн G7 закликали Раду провести виборчу реформу
Фото: Макс Левин

Посли країн "Великої сімки" (США, Італія, Німеччина, Франція, Великобританія, Канада і Японія) оприлюднили заяву із закликом до Верховної Ради провести виборчу реформу щонайменше за рік до найближчих виборів.

"Ми вітаємо Верховну Раду України з прийняттям у першому читанні проекту Виборчого кодексу №3112-1. Ми єдині в думці, що вже прийшов час для проведення виборчої реформи, щоб забезпечити принаймні рік для її впровадження перед виборами 2019 року", - йдеться в заяві послів.

"Велика сімка" вважає, що до другого читання в законопроекті варто прописати дієві санкції за порушення виборчого законодавства і неналежне використання державних ресурсів, розширити політичну участь і представництво жінок і внутрішньо переміщених осіб, а також прискорити реформу політичного фінансування.

Посли також нагадали про необхідність призначити нових членів Центрвиборчкому.

"Упевнені, що виборчі реформи, здійснювані з дотриманням відповідних міжнародних зобов'язань і стандартів, є запорукою повноцінної реалізації потенціалу України", - сказано в заяві.

Нагадаємо, 7 листопада Верховна Рада мінімально необхідною кількістю голосів прийняла в першому читанні проект Виборчого кодексу авторства Андрія Парубія, Олександра Черненка та Леоніда Ємця (законопроект №3112-1). Кодекс об'єднає в собі положення низки законів: про вибори президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про державний реєстр виборців.

У виборчому кодексі передбачені відкриті списки на парламентських і місцевих виборах, зниження прохідного бар'єра до 4%, врегульовано питання обрання депутатів від АР Крим, гендерні квоти на рівні 40 відсотків, вибори мерів міст у два тури, врегульовані питання передвиборної агітації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram