ГоловнаСвіт

У Ємені набуло чинності семиденне перемир'я

15 людей стали жертвами авіаударів у Ємені напередодні запровадження режиму припинення вогню.

У Ємені набуло чинності семиденне перемир'я
Авиаудары в Йемене (Архив)
Фото: EPA/UPG

Щонайменше 15 мирних громадян загинули в результаті авіаудару повітряних сил коаліції на чолі із Саудівською Аравією по позиціях повстанців-хуситів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами співрозмовників агентства серед місцевих жителів, авіація коаліції провела дві серії ударів по селу Бані аль-Хаддад, у північній провінції Хаджа на кордоні із Саудівською Аравією, в результаті чого загинули 13 людей, ще 20 отримали поранення. Ще дві людини померли від отриманих поранень.

Представники арабської коаліції поки що не коментували цього інциденту, проте. як зазначає Рейтер, зазвичай коаліція заявляє, що не завдає ударів по цивільних об'єктах.

Тим часом коаліційні сили захопили острів Зукуп у Червоному морі на південному заході Ємену, повідомляє саудівське державне телебачення з посиланням на прес-секретаря коаліції. На острові є найвища гора в районі, що дає коаліції контроль над Баб-ель-Мандебською протокою, яка з'єднує Червоне море з Аденською затокою Аравійського моря. Протока має велике економічне і стратегічне значення, оскільки через неї пролягає шлях із Європи у Східну та Південну Азію, а також в Австралію.

Джерела агентства також повідомили про авіаудари коаліції в провінціях Дамар і Ходейда, а також про наземні сутички в містах Таїз і Маріб.

Як зазначає Рейтер, бойові дії в Ємені тривали напередодні перемир'я, яке набуло чинності опівдні за місцевим часом (11:00 за Києвом).

Про перемир'я попросив минулого тижня президент Ємену Абд Раббу Мансур Хаді.

Військовий альянс, очолюваний Ер-Ріядом, аби підтримати законного президента, веде боротьбу з бойовиками шиїтського руху хуті, які раніше здійснили спробу держперевороту в країні.

Відповідно до запиту Хаді, вогонь мають припинити на сім днів: з 15 по 21 грудня. Як очікують, початок цього періоду збіжиться із запуском переговорного процесу під егідою ООН і допоможе забезпечить його повноцінне виконання. Режим можуть продовжити в разі відсутності порушень з боку повстанців, зазначив Хаді.

Громадянська війна в Ємені, де однією з воюючих сторін є бойове крило хуситів - шиїтський рух "Ансар Аллах", триває кілька років. Хусити виступають проти сунітського єменського президента Абд Раббу Мансура Хаді і його уряду. На початку 2015 року повстанці захопили столицю країни Сану і розгорнули наступ на південь. Через кілька місяців хусити взяли стратегічно важливий для президента Аден, після чого єменський лідер утік до Саудівської Аравії. У березні цього року Саудівська Аравія та її регіональні союзники почали військову операцію проти шиїтських повстанців-хуситів з метою повернення Хаді до влади. Жертвами конфлікту стали близько 6 тисяч осіб.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Саудівська Аравія передбачила швидке закінчення війни в Ємені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram