ГоловнаСвіт

У США колишнього голову "дочки" "Росатому" засудили до 4 років в'язниці

Американські спецслужби намагалися схилити можновладного росіянина до співпраці перед арештом.

У США колишнього голову "дочки" "Росатому" засудили до 4 років в'язниці

Окружний суд американського штату Меріленд засудив колишнього голову "доньки" "Росатому" Вадима Мікеріна до чотирьох років в'язниці за відмивання грошей.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Суд визнав Мікеріна винним у виведенні $2 млн доларів, отриманих як хабарі за укладення контрактів із компаніями, що постачають уран з Росії у США, на таємні рахунки в Латвії, у Швейцарії та на Кіпрі.

Як зазначає Рейтер, значну частину урану було взято зі списаних російських ядерних боєголовок у рамках угоди з Вашингтоном, що відома як програма "Мегатонни в мегавати" ("Megatons to Megawatts"), згідно якою уран з тисяч ядерних боєголовок переробляють для цивільного використання на АЕС у США. За даними міністерства енергетики США, якоїсь миті ця угода була джерелом 10% урану для американських АЕС.

Сам Мікерін визнав свою провину в серпні. Адвокати наполягали на більш м'якому вироку, однак суд відхилив їхні аргументи.

У цій справі також проходять Дарен і Керол Кондрі - представники американської транспортної компанії Transport Logistics International (TLI), яка укладала контракти на постачання російського ядерного палива. За версією слідства, з 1996-го по 2013 рік вони дали хабарів на суму близько $1,692 млн за отримання контрактів на суму понад $33 млн.

Мікеріна, який очолював компанію TENAM, затримали в жовтні 2014 року за звинуваченням у "злочинній змові з метою здирства". Йому інкримінували надання підрядів на транспортування в США російського урану одній і тій самій фірмі на позаконкурсній основі.

Суд побачив у цьому ознаки шахрайства стосовно постачальника товару - російської компанії "Техпостачекспорт", хоча TENAM їй повністю підконтрольна. За даними суду, перед арештом американські спецслужби намагалися схилити Мікеріна до співпраці в рамках розслідування проти старших посадових осіб у російських енергокомпаніях, а також Володимира Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram