ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Колишня дружина заступника генпрокурора РФ подала до суду на Навального і Google (оновлено)

Адвокат спростував подачу позову від імені екс-дружини заступника генпрокурора РФ до Навального.

Колишня дружина заступника генпрокурора РФ подала до суду на Навального і Google (оновлено)
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Колишня дружина заступника генпрокурора Росії Геннадія Лопатіна Ольга Лопатіна подала до суду заяву про захист честі, гідності та ділової репутації на співробітників Фонду боротьби з корупцією (ФБК), а також корпорацію Google.

Про це агентству "Интерфакс" розповів адвокат Лопатіної Владислав Гриб.

Лопатіна звернулася в Люблінський районний суд Москви. У зв'язку з опублікованими ФБК розслідуванням вона подала заяву "про захист честі, гідності та ділової репутації; визнання інформації такою, що не відповідає закону і заборонена для поширення; зобов'язання видалити відомості; компенсацію моральної шкоди". Відповідачами стали співробітники ФБК Олексій Навальний, Любов Соболь і Георгій Албурі, а також сама НКО "Фонд боротьби з корупцією", а також корпорація Google Inc.

У матеріалах ФБК стверджується, що Лопатіна вела спільний бізнес з дружинами засуджених за вбивство 12 осіб у станиці Кущевській Ціпов'яза і Цапка.

"Моя довірителька Ольга Лопатіна категорично наполягає, що не є і ніколи не була засновником та/або співвласником фірми "Сахар Кубани". Про існування цієї фірми позивачка дізналася тільки після публікації оскаржуваних у позові статей", - сказав адвокат.

За його словами, Лопатіна не знайома із сім'ями Цапок і Ціпов'яз, а реєстраційні дані ТОВ "Арлайн", посаду одноосібного виконавчого органу якого вона займала, використовували при реєстрації "Сахару Кубани" без її відома і дозволу. Крім того, компанія "Сахар Кубани" не вела діяльності з 2008 року. За даними Гриба, у 2010 році компанію виключили з реєстру як недіючу.

"Абсолютно жодних реальних доказів нібито зв'язку Лопатиної з "кущовською бандою" в зазначених публікаціях не наведено, у зв'язку з чим позивачка вважає, що під час підготовки відповідачі діяли недобросовісно, навмисно вводячи в оману читачів і глядачів", - прокоментував Гриб.

Оновлено:  Адвокат Владислав Гриб спростував інформацію, що він подавав позов від імені колишньої дружини генерального прокурора Ольги Лопатіної до голови ФБК Олексія Навального, повідомляє РБК.

"Я з нею незнайомий і не її адвокат", - розповів він агентству.

Помічниця іншого адвоката, Віктора Гриба, повідомила РБК, що від її начальника жодного позову не надходило.

У Люблінському районному суді Москви інформацію про те, що проти Навального або ФБК надходив якийсь позов, підтвердити не змогли.

Оновлено о 17:15: Адвокат Лопатіної підтвердив, що вона подала позов про захист честі, гідності та ділової репутації до ФБК і його голови Олексія Навального, пишуть "Ведомости".

Як з'ясувалося, інтереси Ольги Лопатіної представляє адвокат Михайло Гаврюшин. У позовній заяві, яку має редакція газети, йдеться, що позивач - Ольга Лопатіна, а представник - адвокат Владислав Гриб, якого раніше називали саме її адвокатом.

Фонд боротьби з корупцією оприлюднив розслідування про сім'ю генпрокурора РФ Юрія Чайки 1 грудня. У матеріалах йдеться, що сини Чайки і співробітники Генпрокуратури причетні до низки тяжких злочинів проти особистості, проти державної служби, а також у сфері економіки.

За словами Чайки, публікацію розслідування замовили голова фонду Hermitage Capital Вільям Браудер і "спецслужби США, які стоять за ним". Браудер, зі свого боку, сказав, що не причетний до розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram