ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Депутат Держдуми попросив Слідком перевірити генпрокурора РФ

На думку політологів, Чайка намагається виставити себе "жертвою Держдепу"

Депутат Держдуми попросив Слідком перевірити генпрокурора РФ
Юрий Чайка
Фото: ngzt.ru

Депутат Держдуми від КПРФ Володимир Безсонов направив голові Слідчого комітету Росії (СКР) Олександру Бастрикіну запит про перевірку діяльності генпрокурора РФ Юрія Чайки.

У запиті, копія якого є в розпорядженні "Дождя", міститься прохання розглянути матеріали розслідування Фонду боротьби з корупцією (ФБК) у "справі Чайки" й "ухвалити рішення в рамках повноважень". До запиту Безсонов додав матеріали ФБК - 46 сторінок тексту і диск із відеозаписом, який 4 грудня Безсонову направив керівник ФБК Роман Рубанов.

ФБК просить провести парламентське розслідування стосовно Чайки, а також звернутися до президента з приводу подання про припинення повноважень генерального прокурора.

Напередодні "Коммерсант" опублікував відповідь Юрія Чайки на запит газети, у якій генпрокурор РФ називає замовниками розслідування ФБК главу фонду Hermitage Capital Вільяма Браудера і "спецслужби США, які стоять за ним".

На думку політологів, згадування Чайкою "спецслужб США" у публічній відповіді Фонду боротьби з корупцією - це спроба у громадському просторі захиститися не тільки перед Путіним, а й від слідчих дій.

Конфлікт між СКР і генпрокуратурою виник після того, як СКР став самостійним відомством, позбувшись приставки "при прокуратурі" у 2011 році. Відомство розпочало розслідування "кришування" прокурорами нелегальних підмосковних казино, до скандальної історії про яке виявився причетним син генпрокурора Артем Чайка. Фактично слідчі звинуватили Юрія Чайку у причетності до "гральної справи", проте розслідування і конфлікт вдалося зам'яти. Експерти відзначали особисту неприязнь між Чайкою та Бастрикіним.

За словами політолога Тетяни Станової, зараз триває "перетягування ковдр" за повноваження між прокуратурою та СКР. "У цій ситуації Слідчий комітет може використовувати скандал, щоб послабити позиції Чайки і як аргумент на користь відставки Чайки. Ім'я Браудера у виправданнях Чайки - це спроба показати Путіну, що його [Чайки] зняття буде на руку противникам Росії. Чайка намагається створити навколо себе якийсь ореол жертви Держдепу, і для нього важливо, що про нього будуть думати в елітах. Почувши заяви Чайки, елітам буде складніше нападати на нього", - вважає Станова.

На думку глави Політичної експертної групи Костянтина Калачова, Чайка намагається апелювати до того, що на місці жертви Заходу з керівництва країни може опинитися кожен: "Вороги Росії хочуть дискредитувати стовпи нашого суспільства через дітей, які пішли в бізнес. Браудер - найпростіша лінія захисту".

При цьому у Чайки через півроку, у червні 2016 року, закінчується п'ятирічний термін повноважень, на який його призначає президент, нагадує експерт. За його словами, це гарний привід переглянути місце кожного у негласному табелі про ранги. Однак для Бастрикіну зручніший ослаблений Чайка, ніж новий персонаж.

1 грудня

ФБК опублікував текст і фільм-розслідування про бізнес сім'ї генпрокурора РФ Юрія Чайки. За даними ФБК, один із синів генпрокурора Артем Чайка має готель у Греції і банківські рахунки у Швейцарії, куди переказують гроші, отримані унаслідок незаконних махінацій. Серед злочинних схем, які описав ФБК, є захоплення контролю над Верхньоленським пароплавством і продаж його суден фірмам-фальшивкам. Також у розслідуванні є натяк на причетність Артема Чайки до загибелі колишнього директора цього підприємства.

Раніше в понеділок суд відмовився прийняти позов фонду Навального до генпрокурора РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram