ГоловнаСвіт

Учені не підтвердили віднайдення "золотого поїзда" в Польщі

Знайдено тунель, але поїзда в ньому, швидше за все, немає.

Учені не підтвердили віднайдення "золотого поїзда" в Польщі
Фото: TTstudio/fotolia.pl

Співробітники краківської Гірничо-металургійної академії на прес-конференції у вівторок повідомили, що німецького поїзда із золотом часів Другої світової війни в місці передбачуваного знаходження немає.

Учені посилаються на результати досліджень за допомогою гравіметричного, георадарного і магнетичного аналізу, передає "Радіо Польща".

"Результати наших досліджень показують, що у вказаному місці є якийсь тунель, однак поїзда там, швидше за все, немає", - сказав професор Януш Мадей.

Дослідницькі роботи на 65-му кілометрі залізничної лінії Вроцлав-Вальбжих почалися на початку листопада.

Також на прес-конференції результати своїх досліджень представили Петро Копер і Андреас Ріхтер, які раніше заявили про те, що знайшли поїзд. За їхніми словами, дослідження за допомогою магнітометра показало, що під землею, на глибині 9 метрів, є тунель. За їхніми словами, обладнання вказує, що під землею є залізо. Копер і Ріхтер наполягають на тому, що поїзд все-таки є.

"Золотим поїздом" польські ЗМІ називають гітлерівський бронепоїзд завдовжки 150 метрів, що перевозив цінні метали, можливо, золото, зброю, а також архіви і твори мистецтва. Виїхавши із фортеці Бреслау (сучасний Вроцлав) у Валбжих, потяг таємниче зник. Історики і шукачі не раз висловлювали припущення про те, що поїзд могли заховати в одному з тунелів, що їх прорили німці в горах Нижньої Сілезії для захисту від авіабомбардувань.

У середині серпня Петро Копер і Андреас Ріхтер заявили, що знайшли в районі міста Валбжих бронепоїзд, і надали місцевій владі знімки георадара. У Міністерстві культури Польщі заявили, що на 99% упевнені у виявленні поїзда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram