ГоловнаСвіт

У Чехії відкрився перший у світі інститут вивчення конопель

У створення приватної наукової установи інвестовано 17,8 млн євро

У Чехії відкрився перший у світі інститут вивчення конопель
Фото: Макс Левин

У вівторок у столиці Чехії відкрився Міжнародний інститут дослідження конопель і канабіноїдів (ICCI). Про це повідомляє Радіо Прага.

У створення наукової установи інвестовано 500 млн крон (17,8 млн євро). Це одна з найбільших інвестицій, зроблених приватною особою в Чехії за останні роки. Ідею вивчати лікувальні властивості конопель підтримали багато вчених.

Інститут дослідження лікувальних властивостей конопель - приватна організація, що для Чехії не дуже звичне явище. Кошти на його створення виділив 33-річний фінансист американо-канадського походження Бенджамін Бронфман, який кілька років шукав вигідне вкладення коштів у конопляний бізнес.

"Метою Міжнародного інституту дослідженню конопель і канабіноїдів є вивчення, розвиток і впровадження в практику нових методів лікування, які працюють із лікарськими властивостями конопель, відомими нам уже давно, але поки що ми не розуміємо нюансів, як вони діють на молекулярному рівні", - розповідає директор інституту Павел Кубу.

Заробляти інститут планує на клінічних дослідженнях, перевірці ліків, стандартизації, тобто на спеціалізованих дослідженнях, яких зараз ніхто не виконує.

Аналогічного інституту немає ніде у світі. Чеська Республіка належить до європейських держав, де лікувальні коноплі отримують "зелене світло": законом дозволено продавати коноплі в аптеках, збільшується і число лікарів, які звернулися по ліцензію на виписування рецептів. У січні 2016 року очікується перший чеський урожай цього лікарського засобу.

Нагадаємо, українські вчені з Інституту фізики НАН створили унікальні перев'язувальні матеріали на основі радіаційно зшитих гідрогелів для лікування бійців АТО. Фізики готові організувати виробництво гідрогелю для військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram